Publicerad av: STIFTELSEN BOHUSLÄNS MUSEUM
Geografisk plats: Kville socken, Bohuslän
Plats för härd samt fyndområde, 0,7 x 0,4 m stort (N-S). Härden och fynden påträffades under jordmassor i klippskrevor på en bergsavsats. I en skyddad vrå vid foten av en lodrät bergvägg på avsatsens S del och nedtryckt i underliggande bergsskrevor, påträffades en anläggning som tolkades som en härd. Den bestod av sotblandad sand, enstaka sotiga och skörbrända stenar, hårt brända tegelfragment och små kolbitar. Anläggningen var ca 0,3 x 0,1 meter stor (N-S) och 0,06 meter djup.
I ytorna runt omkring härden framkom fynden. Sammanlagt påträffades 185 fynd fördelat på 28 fyndposter. De utgjordes av fragment av stengodskannor, trefotsgrytor av yngre rödgods, stekfat, tegelstenar, glasskärvor, flintavslag och kritpipor vilka kan dateras till perioden 1300–1700. Flera av föremålen var spjälkade och visade tecken på att ha varit utsatta för stark hetta. Vissa av flintavslagen har bruksretusch som anger att de använts som eldslagningsflintor. Fynden förvaras på Bohusläns museum, acc.nr. UM029712.
Tradition: Platsen omnämns som Wiholm, Norderviksholm och liknande på sjökort från 1543 och framåt. Ofta finns en ankarsymbol, som markerar att det finns goda ankringsmöjligheter. Platsen omnämns som en god hamn i en bok om Norge, utkommen 1631. Merparten av fynden överensstämmer stilmässigt med de fynd som tidigare tagits upp från hamnkulturlagret (L1969:7465, Bohusläns museum acc.nr. UM019677, UM029053 och UM029398).
Terräng: Bergsområde utmed den inre delen av smal vik, som kännetecknas av klipphyllor på olika nivåer, från vilka berget sluttar brant ned mot vattnet. Områdets centrala del utgörs av en större avsats, vars ena långsida vetter ut mot viken.
Orientering: Utmed hamnbassängen på den NÖ delen av Skutholmen.
Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.