Fartygs-/båtlämning (L2008:263)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Riksantikvarieämbetet

RAÄ nummer: Jonsberg 213

Alternativnamn: "PENNINGSKÄRSVRAKET", " V67"

Geografisk plats: Jonsberg socken, Östergötland

Status: Vraket är mycket välbevarat. Två master står fortfarande på plats - på grund av djupet - och ekplankorna är mycket grova i bordläggningen, ca 10 cm. Bredden är ca 8 m och höjden förefaller vara densamma. Med ledninga av detta torde längden ligga på ca 35 - 45 m (status 1974).

Vraket ligger på styrbords sida. Det är byggt i ek, med master av furu. Hon har fört minst tre master. Skrovet är helt från vad som antas vara fören till midskepps, där bordläggningen släppt från spanten. Midskepps är vraket brutet, men de förliga och akterliga halvorna har inte skilt sig åt. Hon är kravellbyggd med en bordsbredd av 30 - 40 cm. Däcksplankorna är 30 cm breda. I laskarna är hon drevad med ett läderliknande material. Aktern är demolerad, varför det är svårt att få en uppfattning om dess utseende och uppmäta den absoluta längden. Vårt mått är 26,5 m. Bredden uppskattas till 8 - 10 m och höjden till ca 6 m. Vi har ej kunnat finna några riggdetaljer. I aktern har vi lokaliserat ett större antal kubformade stenar med ca 10 cm sida. Dessa står travade mellan bord och garnering och utgör förmodligen rester av en kabyss. Ankartrossen ligger i ett stort nystan på akterdäck. I förskeppet har vi lokaliserat tegelstenar, modell större, röda till färgen. (Enligt skiss c:a 20 st kubformade stenar, 15 x 15 cm). På fördäck finns också ett bråspel. Där fördäcket rasat ned ligger det ett järnföremål, troligen en kanon. Den förliga (?) masten är av furu och c:a 18 m lång. På vissa skeppsdelar fanns spår av metallbeslag. I aktern av vraket fanns en trål fastkörd. Denna avlägsnades hjälpligt (status 1976-77).

Bärgning: Fiskare på öarna omkring Penningskären uppgav att de blivit av med en trål på botten och fått upp svartek. Vraket upptäcktes efter sökning med ekolod.

1977 företog en sportdykargrupp i samarbete med SSHM en undersökning av vraket.
Övrigt: Vraket ligger i närheten av två segelleder från 1500 - 1600-talet. En led gick från Hävringe in mot Östergötlands skärgård, en från Nyköping till Öland och Gotland.

Fyndlista: Bärgat av sportdykare 1974: några lösa träbitar samt en jungfru.

Bärgat av sportdykare 1977 i samband med en en undersökning i samarbete med SSHM:
en invändigt glaserad trefotsgryta av keramik, ett amforaliknande, mindre keramikkrus samt ett silvermynt. Myntet finns på Östergötlands läns museum.

Terräng: Lera

Orientering: SV om Penningskären, Norra Östersjön

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS