Publicerad av: länsstyrelsen
RAÄ nummer: Göteborg 531
Geografisk plats: Göteborg socken, Västergötland
Bohusläns museum utförde i mars och april 2015 en marinarkeologisk utredning i Säveån, Göteborgs kommun. Utredningen var ett led i detaljplanering för bl.a. utrivning och nybyggnation av flera broar. Utredningsområdet omfattade ett vattenområde på ca 30 000 m². Utredningen bestod av kart-, arkiv- och litteraturstudier, okulär avsökning i fält samt inmätning, provtagning och dokumentation av påträffade lämningar. Utredningen berörde även en del av fornlämningen Göteborg 218:1, som är ett stadslager hörande till den historiska staden Nya Lödöse/Nylöse, vilken är belägen i stadsdelen Gamlestaden i Göteborg. Under den okulära avsökningen påträffades två ytor med kulturlager och sex övriga anläggningar. För samtliga lämningar utom en gör Bohusläns museum bedömningen att de är fornlämningar. Dessvärre var bara två av anläggningarna möjliga att datera.
Bottensubstratet inom denna del av Säveån är varierande. Vattendjupet i djuprännan är ca 4 m och bottnen består till övervägande del av svallad morän med grusfickor och sporadiska stenblock. Det förekommer även större och mindre partier av renspolad lera. Båda åbrinkarna i nästan hela utredningsområdet är täckta med utlagd erosionssten. Bottnarna under broarna är generellt kraftigt påverkade av byggnation. I anslutning till broarna finns också mycket dumpat skrot. Utredningen resulterade i att sju nya lämningar upptäcktes; sex pålanläggningar och ett område med kulturlager. Dessutom konstaterades förekomst av kulturlager inom ytan för Göteborg 218:1.
BM2015:356
Anläggningen består av ett mindre antal pålar med rektangulärt tvärsnitt. En enstaka påle med runt tvärsnitt, ca 8 cm diameter, påträffades på lite djupare vatten. Flera pålar kan förmodligen återfinnas under bottenytan. Träslaget i de rektangulära pålarna är förmodligen gran/furu medan träslaget i den med runt tvärsnitt är okänt. Anläggningen är uppförd på ca en meters djup. Anläggningen tolkas preliminärt som en fiskeanläggning eller någon form av bryggkonstruktion och kan eventuellt kopplas till Sävenäs säteri. 14C-analysen av BM2015:356 gav en okalibrerad datering till 210±30 BP och en kalibrerad ålder inom någon av perioderna AD 1645- 1685, 1735-1805 och 1930-post 1950. Det senare alternativet torde dock kunna uteslutas med hänvisning bland annat till pålarnas bevarandegrad. Dateringarna gör det troligt att anläggningen utgör fornlämning.
Antikvarisk kommentar: Undersökt och borttagen. Uppdrag 201801207.
Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.