Småindustriområde (L1959:2297)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Riksantikvarieämbetet

RAÄ nummer: Essunga 166

Geografisk plats: Essunga socken, Västergötland

Småindustriområde, ca 70 x 60 m (ÖNÖ-VSV), bestående av 1 möjlig husgrund, rest av, 2 rännor, 1 sågbyggnad, 1 kvarnbyggnad och dammvallar i form av skibord.
Husgrunden belägen längs åns V strandkant utgörs endast av en kallmurad kant, 10 m l (N- S) och 1,5 m h, utgående från äldre brorest möjligen även dammvallsrest. Här är en inloppsränna, ca 20 m l (N-S) och 2 m br, begränsas i Ö av ett skibord av betong. Rännan leder in till sågbyggnaden och fortsätter i en utloppsränna N om byggnaden. Omedelbart Ö om rännan är den andra rännan, ca 50 m l (N-S) och 1,5 m br begränsas av berg i dagen och upplagd, delvis utrasade stenar. På åns Ö sida är en tillbyggd kvarnbyggnad, klädd med eternit
År 1412 omnämns Krokstorps kvarn för första gången i historiska källor. Kan dock vara den kvarn som sägs ha funnits i det intilligande biflödet Viskebäcken, vars fall sprängdes bort vid sänkning av bäcken år 1936. På samma plats ska en enbladig såg ha varit belägen fram till slutet av 1800-talet. Ingen av dessa anläggningar har emellertid påträffats i Lantmäteriets historiska digitala kartarkiv. År 1696 köpte greve Mauritz Lewenhaupt Stora och Lilla Krokstorp med därunder liggande två kvarnar. Dessa bör ha varit belägna här vid Nossan. På laga skifteskartan år 1851 är två byggnader markerade, en på var sida ån med en dammvall över ån uppströms. Enligt häradsekonomiska kartan (okänt årtal) finns en kvarn på vardera sidan ån och en såg på åns V sida.
Påträffad i samband med inventering av vattenanknutna lämningar inom projektet "VaKul", Vattenförvaltning och Kulturmiljö - planeringsunderlag för Västerhavets vattendistrikt.

Terräng: Åravin, lerig moränmark. Tomtmark, vägområde och strand.

Antikvarisk kommentar: Kvarnverksamhet har pågått i området under mycket lång tid. Fler lämningar kan finnas under vatten- och/eller markytan.

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS