Publicerad av: Riksantikvarieämbetet
RAÄ nummer: Ytterhogdal 472
Geografisk plats: Ytterhogdal socken, Hälsingland
Fångstgropssystem, 425 m l (huvudriktning N-S), bestående av 8 fångstgropar, varav 4 runda (en något osäker), 3 ovala och 1 oregelbunden.
Tre av de runda fångstgroparna är 3,5 m diam och 0,6-0,9 m dj. De har rektangulära bottenplan 0,8-1 x 0,2-0,5 m (två ÖNÖ-VSV, en längst i NÖ VNV-ÖSÖ), ett täckt av en del ris. De har omgivande vall, 2-2,5 m br och intill 0,2 m h, den längst i S tydlig, övriga svag och med antydan. Den något osäkra gropen, längst i NV, är 3,5 m diam och 0,2 m dj, flack och skålad, med ställvis antydan till omgivande vall, 2 m br och intill 0,05 m h.
De ovala fångstgroparna är 2,5-3 x 1,5-2 m (ÖNÖ-VSV) och 0,4-0,5 m dj, med rektangulära bottenplan, 1x0,2-0,3 m (ÖNÖ-VSV). En kantas i NÖ av vall, 2-2,5 m br och intill 0,1 m h. En har rotvälteliknande profil. På en ligger ett par övermossade murkna stockar.
Den oregelbundna fångstgropen, belägen mitt i systemet och i krönläge, är 3,5-4 m diam och 0,2-0,3 m dj. Antydan till bottenplan med riktning ÖNÖ-VSV, täckt av stubbe, kraftigt skadad.
Systemet begränsas i S av strandzon och i N av höjd.
Terräng: Krönlägen och svackor i tämligen flack svagt kuperad momark. Skogsmark (hygge och längst i S tallskog)
Antikvarisk kommentar: Den osäkra fångstgropen längst i NV saknar bottenplan och avviker i linje från de andra groparna i systemet. Men storleken, flack profil och mjuk botten innehållande kol motiverar bedömningen och att ta med den i systemet.
Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.