Publicerad av: Länsstyrelsen Västra Götaland
Alternativnamn: Ålanda kvarn
Geografisk plats: Långared socken, Västergötland
Småindustriområde, ca 140x15-70 m (NÖ-SV), bestående av 1 dammvall, 1 sågverksgrund, 2 rännor, 1 stenfundament, 1 husgrund och 1 kvarnbyggnad.
I NÖ änden av området är dammvallen, ca 60 m l (VNV-ÖSÖ), 2-3 m br och intill 2 m h, av kallmurade stenar och betong. I ÖSÖ delen är dammvallens ÖSÖ sida uppbyggd i tre terrasser, av kallmurade stenar. I VNV delen är ett skibord av betong, ca 6 m l. I vardera änden av dammvallen finns två utskov utifrån vilka rännorna utgår. Dessa är ca 110 och 140 m l (NÖ-SV), 2-4 m br och 0,5 m dj, ställvis stenskodda och begränsade av låga jord- och stenblandade vallar. Omedelbart SSV om dammvallen, längs höger sida strömriktningen, är sågverksgrunden, 17x5 m st (NNÖ-SSV) och intill 1,7 m h, med intill 1 m tj väggrester, av kallmurade stenar. På vallen i ån till den ena rännan, längs vänster sida strömriktningen och ungefär i mitten av området, är stenfundamentet, 2x2 m st och 0,7 m h, av kallmurade stenar, delvis övermossade. Längs vänster sida strömriktningen är husgrunden, troligen efter en smedja, 5x5 m st och 0,5-1,5 m h, med 0,5 m tj väggrester, av flata, kallmurade stenar, delvis förstärkta med cement. I N är en ingång, 0,5 m br och 1,5 m h med en flat häll som överliggare. I V är en fönsteröppning, 0,4 m br och 0,5 m h. Grunden är delvis nedgrävd i marken. I grunden och runt omkring är rikligt med slagg, lätt, blåsig, fluten och grå-svartfärgad. SSV om dammvallen, längs vänster sida strömriktningen, är kvarnbyggnaden med underdel av kallmurade stenar, delvis täckta av betong och överdel av rödmålad panel. Ingen utrustning finns bevarad i kvarnen. Den ena rännan löper genom kvarnen.
I 1699 års kvarnkommission uppges att Ålanda har två fotkvarnar och en såg som nyttjas av "högvälborna Fru Grevinnan Lewenhaupt". I mitten av 1800-talet var Ålanda kvarn skattlagd för två par stenar grovmäld och ett par för siktmäld. 1918/19 byggdes kvarnen om och 1967 elektrifierades den. Kvarnverksamheten upphörde 1967. På en geografisk länskarta år 1654 finns två kvarnmarkeringar mellan sjöarna Anten och Åsjön. Både kvarn och såg är markerade på häradsekonomiska kartan 1890-97.
Terräng: S sluttande dalgång vid å, moränmark. Tomtmark och skogsmark, gles lövskog.
Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.