Fartygs-/båtlämning (L1980:7650)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Riksantikvarieämbetet

RAÄ nummer: Hammar 431

Alternativnamn: ORION

Geografisk plats: Hammar socken, Närke

Händelseförlopp: Sista veckan i november 1871 hade råbockarna Elgen, Styrbjörn, Snäckan och Norden (SMA 121:010) farit ned till Jönköping med en leverans. På hemvägen fick de dålig vind, men slupen Orion (SMA 121:011), som varit i sällskap med råbockarna, lyckades tillsammans med Styrbjörn hinna in till Hjo, där de övernattade. De avsåg ligga kvar i hamn, men när de följande dag såg de andra råbockarna, vilka övernattat under Sveduddden, passera i svag vind lockades de att följa med.

I skymningen nalkades eskadern sundet mellan Rökneöarna. En snöstorm blåste upp och då sikten blev obefintlig ankrade man upp norr om Stora Rökneön. Vinden ökade dock i styrka och kantrade så att det blev omöjligt att flytta båtarna. Trots att masterna kapades drogs det ena fartyget efter det andra upp på land och slogs sönder. Endast Elgen och Snäckan lyckades klara sig runt en udde och fastnade i sanden. De kunde bärgas till våren, varpå de reparerades och sattes i trafik igen.

Alla besättningsmän lyckades ta sig iland, men en passagerare, som följt med slupen Orion till Jönköping för julinköp, hade dock ramlat i Orions lastrum och slagit ihjäl sig. De skeppsbrutna räddade sig upp till en skogsarbetares stuga på Norra Rökneön. De var dock så medtagna att endast två av dem blev helt återställda.
Status: Vraket är i dåligt skick. Det vrak som är tolkat som resterna av Orion är 12 meter långt.
Bärgning: Historien om de vid Stora Rökneön förlista fartygen var väl känd, och i början av 1970-talet beslöt sig en grupp sportdykare och andra intressenter att försöka lokalisera vraken, för att bringa ytterligare klarhet i historien om förlisningarna, samt om möjligt finna underlag för att rekonstruera en råbock. 1972 fotograferades konturerna av vraken från luften. Samma sommar kunde dykare göra observationer på vrakplatsen.

1975 meddelade även dykarklubben Octopus att man hade för avsikt att mäta upp och fotodokumentera vraken vid Stora Röknen.

1975 meddelade även dykarklubben Octopus att man hade för avsikt att mäta upp och fotodokumentera vraken vid Stora Röknen.

Innan 1965 bärgade dykarklubben Tumlaren en röstjungfru och ett rack från "Haxarna NO Stora Rökva i Vättern, 100 m från land". Förmodligen kommer dessa föremål från något vraken kända som råbockarna vid Stora Rökneön. Föremålen finns i SSHM:s samlingar (acc nr 20096:1 och 20096:2).

Orientering: Nordsidan av Stora Rökneön, N Vättern

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS