Fartygs-/båtlämning (L2013:7451)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Riksantikvarieämbetet

RAÄ nummer: Stockholm 925

Geografisk plats: Stockholm socken, Södermanland

Fartygslämning av trä, ca 15 meter lång och 4-5 meer bred. Dendrodaterad till 1854.
Fartygslämningen ligger på mellan 20-22 meters djup på en lätt sluttande botten. Lämningen, som är byggd på klink, är på babordssidan helt nedsjunken under sedimenten. Styrbordsidan sticker som mest upp cirka en meter ovan botten. De delar av lämningen som sticker upp ur bottensedimenten är kraftigt eroderade.
Trädymlingar håller bordläggningen på plats mot spanten. Huruvida det är nitar eller omböjda handsmidda spik som har använts för att sammanfoga bordplankorna är svårt att avgöra på grund av de kraftigt eroderade skeppsdetaljerna. Dock noterades ett svagt märke som tyder på att det skulle kunna vara omböjda handsmidda spikar. Ungefär midskepps finns spår efter röstjärn utanpå skrovet. Röstjärnen är fästen i bordläggningen för de vant som stagar upp stormasten.
Förstäven sticker upp cirka 1,5 meter och står fortfarande på sin ursprungliga plats. Fören har en så kallad "nos". I den finns tre hål som använts för förankring av riggen.
I fören påträffades ett bråspel helt i trä. Upplindad på bråspelets spelstock finns ännu rester av korroderad kätting. På däck på lämningens styrbordssida, i höjd med bråspelet, påträffades tre handslagna tegelstenar med murbruksrester. Om tegelstenarna hör till lämningen eller kommit dit sekundärt är svårt att avgöra.
Med ledning av den information som framkommit vid undersökningarna och med utseendet på lämningen kan konstateras att fartyget sannolikt inte har sänkts utan förlist på platsen samt att det kan röra sig om en så kallad Mälarskuta/jakt.

Orientering: Mellan Gröndal och Lilla Essingen.

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS