Område med fossil åkermark (L2021:1310)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: STIFTELSEN BOHUSLÄNS MUSEUM

Geografisk plats: Landvetter socken, Västergötland

Fossil åker 45 x 15 m (ONO-VSV), omfattande 2 blockformade odlingsparceller, avgränsade av 3 röjningsrösen. Området avgränsas i N av en åker i träda och i S av ett sankt markområde. I V finns en stengärdesgård samt topografisk avgränsning och i Ö ett förmodat täckdike.

De blockformiga odlingsparcellerna har plan profil, är 6-9 m l och 3-6 m br (N-S och NNV-SSO). De avgränsas på långsidorna av delvis övermossade röjningsrösen, som har karaktären av stenvallar. I ONO finns ett röjningsröse, rektangulärt, 10 m l, 6 m br (SV-NO) och 0,3-0,9 m h, högst i N och NO. Röjningsröset är delvis uppmurat i upp till tre skift, av 0,3-1,1 m stora stenar. Mindre stenfraktioner, 0,05-0,2 m stora, finns ytligt i röset samt i dess SO del. I den S och SO delen är har röset en mera utrasad karaktär.
Central i området finns ett ovalt röjningsröse, 9 m l, 3-4 m br (N-S) och 0,4 m h, av 0,1-0,9 m stora stenar. Ett block i V är 1,8 m l. I ytan rikligt med mindre stenfraktioner 0,1-0,2 m stora. I den VSV delen av området finns ett röjningsröse 9 m l och 0,6 m br (N-S) som har delvis utgörs av en enkel stenrad av 0,3-1 m stora stenar. Ett block är 1 m h och 1,4 m br. I dess N del finns en rundad stenansamling, 1,8 m i diam. Direkt V om detta röjningsröse finns en plan stenröjd yta, ca 10 x 10 m stor, som också är en möjlig äldre odlingsyta. Den saknar dock synlig avgränsning åt V och VSV, annat än ett recent dike.

Tradition: Enligt en geometrisk karta över Gökskulla Nordgård från 1701 brukades den V delen av lämningen som kålgård och den Ö delen som ängsmark. Strax N därom fanns åkrarna som innehöll odlingsrösen och öde äckror (d v s ödeåkrar eller åkrar i långtidsträda). Storskifteskartan över Gökskulla Sör- och Nordgård från 1821 anger att den V delen fortfarande utgjordes av kålgård, men också att det fanns äckror (ödeåkrar) inom kålgården. Den Ö delen var alltjämt ängsmark. Söder om området fanns en källa, som var samfällt brukad.

Terräng: Kuperad SO-sluttning av åsrygg.

Orientering: 40 m S om villagata och 10 m O om stengärdesgård. Utmed S del av åker i träda.

Antikvarisk kommentar: Antikvarisk bedömning efter samråd med Länsstyrelsen Västra Götaland.

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS