Fäbod (L1935:4673)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Riksantikvarieämbetet

RAÄ nummer: Selånger 240:1

Alternativnamn: Ljusåsbodarna, Ljusås fäbodar

Geografisk plats: Selånger socken, Medelpad

Fäbodlämning, ca 50x20 m (ÖSÖ-VNV), bestående av 2 spismursrösen (A & B).
I områdets V del är: Spismursröse (A), närmast rund, 2,5 m diam och 1 m h, av helt till delvis övertorvade och otuktade stenar, 0,4 m st. Intill samt SSV och VNV om denna är ställvis enstaka syllstenar (?), 0,3-0,4 m st. Om så är fället är det möjligt att spismuren stått i NÖ hörna av en husgrund som var rektangulär, ca 9x6 m (NNÖ-SSV).
26 m ÖSÖ om spismursröse (A) och i områdets Ö del är: Spismursröse (B)l, rund, 3 m diam och 0,5 m h, av helt till delvis övertorvade och otuktade stenar, 0,2-0,6 m st, samt sotig och svart bränt tegel.
Enligt karta från 1753 var fäbodvallen ca 180x150 m (NÖ-SV) och i vallens SV del fanns det tre husgrunder. Den tredje huset gick inte att hitta vid antikvarisk besiktning år 2014. Ny beskrivning vid antikvarisk besiktning år 2014. (Raä dnr: 3.4.2-4994-2015)

Äldre beskrivning: Fäbodvall, uppgift om. Enligt 1753 års karta akt 7 skall "Ljusåsfäbodar" ha legat på platsen. På denna karta är ett ca 200x150 m st område markerat, med 3 husgrunder i S selen. (Den ungefärliga platsen för husgrunderna har markerats med x på foto kartan). Platsen är ej besiktad vid 1988 års inventering.

Terräng: Små kuperat höjdområde. Moränmark. Skogsmark (blandskog, mest sly).

Antikvarisk kommentar: Enligt karta från 1753 var fäbodvallen ca 180x150 m (NÖ-SV) och i vallens SV del fanns det tre husgrunder. De omfattande skadorna på lämningen motivera den betydligt mindre gränsdragning som drogs runt de synliga lämningar som återstår. Dessa består av två spismursrösen. Tillhörande grunder kunde inte ses då även de har mer eller mindre utplånats genom markberedningen. Geometrin justerad på kartan i FMIS i enlighet med anmälan Raä dnr 3.4.2-494-2015. Det markerade området ges antikvarisk status Fornlämning. 161115/TA

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS