Hyttområde (L1940:125)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Riksantikvarieämbetet

RAÄ nummer: Film 372

Geografisk plats: Film socken, Uppland

Hyttområde, 230 x 20-40 m (N-S), bestående av hyttruin, ugnslämning, slaggvarp, minst 5 husgrunder och en fördämningsvall/vägbank och en stensatt ränna.

Hyttruinen, belägen i söder, är närmast rund, 9 m i diam och 1,5 m h. Begränsad av en stensatt kant, 0,5 - 0,8 m h av 0,5 - 1,5 m l stenar. I ytan finns talrika stenar, delvis skärviga 0,1 - 1 m stora. Dessutom syns rikligt med slaggbitar 0,1- 0,2 m stora. Hyttslagg med mindre inslag av flutna glasartade partier. Delvis mycket småporig. Ugnslämningen, belägen 15 m N om hyttruinen på vallen/banken, närmast rund , 3 m diam och 0,5 m - 0,8 m h. I mitten är ett block, 1 x 1,6 m (NNÖ-SSV). Begränsad av stensatt kant, 0,2 - 0,8 m h, av 0,5 - 1 m l stenar. I ytan finns slaggbitar och rester av taktegel. Slaggen är lätt grovporig och består av små bitar, intill 0,05 m stora. Färsknings- eller smidesslagg.

Takteglet är enkupigt och grovt. Slaggvarpet, som löper åt ÖSÖ från hyttruinen, är 10 x 3 m (VNV-ÖSÖ) och 0,15 m h.

Husgrunderna är separerade till två grupper: IS2: En belägen 17 m NNV om hyttruinen , är delvis överlagrad av järnväg. Återstående rest är 6 x 4 m l NNÖ- SSV). Den andra, belägen 20 m NNV om föreg. och är ca. 9 x 6 m (NNÖ- SSV) och har en spislämning i NÖ, 3 x 2 m (ÖNÖ-VSV) och 0,1 - 0,2 m h. Spislämningen består endast av sten, delvis skörbränd. Innehåller lerklining och kol. I N 3: De är ca 6 x 6 (NÖ-SV), ca 10 x 7 (Ö-V) ca 5 x 5 m (NÖ-SV). Två är osäkra. Den N och S delen av området sammanlänkas av fördämningsvallen i vägbanken, som löper fram till hyttruinen. Den är ca 160 m l (N-S huvudsakligen), 3-4 m br, 0,5 - 1 m l stenar. Till stora delar ingår slagg i fyllningen. Den stensatta rännan, som löper hyttruinen åt Ö. är ca. 10 m l, 1- 1,5 m br och 0,2-0.3 m dj.

Terräng: Såkuperad moränmark, övergående i sankmark. Blandskog.

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS