Plats med tradition (L2023:2977)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: STIFTELSEN DALARNAS MUSEUM

Geografisk plats: Vänjan socken, Dalarna

Händelser som ska ha utspelat sig på Eldhusön återfinns i brev från Kyrkoherden i Venjan, Magnus Erlandsson 6 juni 1864:
"I nämnde Sjö äger undertecknad en Ö, Eldhusön kallad, nu till en del bearbetat och uppodlad, där det första boningshus eller Eldhus tros hafva warit uppfört. I sammanhang härmed berättar Traditionen att de första personer, en man och en qvinna, som hitflyttat, slogo sig ner på denna Ö och där uppförde sin tarfliga bostad, sitt enkla Eldhus, att de kommit från Mora, där kvinnan för en oloflig kärlekshandel blifvit bortdriven ur föräldrahemmet och att hon vid framfödandet af sina twillingbarn på denna tomma Ön ej haft något annat där hon kunnat läga de späda barnen, än ett såll, Wanja hvarifrån namnet Wenjan sedermera säges hafwa fått sin upprinnelse.”

Terräng: Centralt på ön är en höjd, i övrigt är det lätt kuperad, ställvis hällbunden, sandig morän. Skogsmark, tallskog med enstaka granar och björk.

Antikvarisk kommentar: Den 6 juni 1864 skriver dåvarande kyrkoherden i Venjan, Magnus Erlandsson ett brev till Dalarnas Fornminnesförening och förtäljer bla historien om Eldhusön. Detta pga av att Dalarnas Fornminnesförening har gått ut med en uppmaning till landskapets prästerskap att komma in med uppgifter om "antiquariska märkvärdigheter" och annan historisk spännande information. På denna plats skall alltså enligt traditionen ev de två första personerna i Venjan ha slagit sig ner och det såll/wanja som deras barn lades i skall ha gett bygden namnet Venjan. Vid inventeringstillfället återfanns inga spår av en sådan bosättning. Dock inventerades inte hela ön, utan endast området närmast den bebyggelse som återfinns i karta 1852.

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS