Fartygs-/båtlämning (L1987:6511)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Länsstyrelsen Skåne

RAÄ nummer: Åhus 154

Alternativnamn: Sarkofagskeppet, Sarkofagvraket

Geografisk plats: Åhus socken, Skåne

Fartygslämning, troligen ca 20-25x5,5 m. Eventuellt kravellbyggt. Det har tätsittande, grova spant och ca 0,35 m h bord samt vägare. Spant och bottenplankor av svartek, handsmidda naglar, spikar, glasbitar och ett 20-tal stora stenar finns fortfarande på botten och sticker upp ur sanden. Åtminstone 3 sarkofager med lock samt flera sarkofagdelar finns kvar vid vraket.

Tradition: Till vraket har knutits en rik sägnflora, som berättar om vrakplundrares villoeldar och om en holländsk, engelsk eller rysk prinsessa som grymt mördats av danskar när hon nått stranden. Danskarna skulle också stulit hennes dyrbara hemgift, som förvarades i kistor av sten. Enligt en av sägnerna skulle vraket vara briggen Bös, som kommit från England eller Rostock med den s. k. Yngsjöprinsessan eller en holländsk kvinna ombord. I Ripa berättas att man bärgat en kaffekanna av silver från vraket, och att den länge gått i arv på orten.

Terräng: Sand

Orientering: Spanska redden, S om Åhus, S om Revhaken vid Äspet.

Antikvarisk kommentar: På den sarkofag som finns uppställd vid S:t Annas kapell finns stenhuggarmästarens initialer "F N" samt ett tecken. På de andra bärgade sarkofagerna finns kryss och tecken, ev. bomärken. Dessa har emellertid inte kunnat härledas. Sandstenen är gotländsk och kan ha brutits på Grötlingboudd. I samband med Kristianstads grundläggning och uppbyggnad fr.o.m. 1614 transporterades stora mängder gotländsk sandsten från Gotland, för att på redden utanför Åhus lastas över till pråmar, som förde lasten uppför Helge å. Det är också troligt att stormän i trakten skaffade gotländsk sandsten till sina byggen och sarkofager till sina familjegravkor. Vraket är förmodligen inte en pråm med tanke på byggnadsmaterialet av ek. Helge ås genombrott till Gropahålet i Yngsjö skall ha ägt rum 1775. Det grunduppfyllda farvattnet vid Landön var från 1500-talet en viktig hamn, som konkurrerade med Åhus och Sölvesborg.

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS