Publicerad av: Riksantikvarieämbetet
RAÄ nummer: Österåker 529
Geografisk plats: Österåker socken, Uppland
Bärgning: Vrakdelarna hittades under muddring i en båtklubb. Enligt kontaktpersonerna fanns det risk att fler skeppsdetaljer skulle komma upp vid det fortsatta muddringsarbetet. Skeppsdetaljerna sattes av uppgiftslämnarna i samband med den vraklämning som finns i vattnet strax utanför Tuna säteri, ca 100 m från båtklubben (SMA 612:001). SSHM kunde dock vid en besiktning 2001 konstatera att skeppsdetaljernas storlek och utseende indikerar en klar skillnad vad gäller ålder och fartygstyp i jämförelse med vraklämningen utanför Tuna säteri.
De bärgade skeppsdelarna bestod bl a av en 9,5 m lång kölstock/del av kölstock. I bägge ändar av stocken finns laskar. Det troliga är att laskarna varit avsedda för kölens avslutning i en för och akterstäv.
Ett träföremål, 40 cm långt, 9 cm bred och 2,2 cm tjock. Ossi Gröndahl, skeppstimmerman på Vasamuset, har bedömt föremålet som en vantnål. Den kan ha använts till att spänna vanten vilka stagar master eller som spännanordning vid vissa typer av laster.
Status: Vid dykningar vid Tuna båtklubb upptäcktes ett flertal skeppsdetaljer i anslutning till den plats där kölstocken hittats. På grund av den mycket dåliga sikten var det inte möjligt att bestämma vrakdelarnas utbredning. Botten är mycket dyig och det kan därför inte uteslutas att fler vrakdelar ligger dolda i bottensedimenten. De observerade skeppstimmren är spant och bordläggningsplankor (status 2001).
Tradition: Vraket kan vara en åländsk fiskesump, kallad "Fagott", som några ynglingar från trakten (Håkan Westerberg och Ingvar Karlsson från Österskär) hade på platsen. På 1950-talet skall Fagott ha sjunkit ner i dyn. Båten var 18 m lång och hade motor. På däck fanns luckor för förvaring av levande fisk, och en av dessa luckor påstås ha tagits till vara vid muddringen.
Terräng: Dy
Orientering: Trälhavets båtklubb, Åkersberga, Tunafjärden
Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.