Träindustri (L2008:5826)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Riksantikvarieämbetet

RAÄ nummer: Västra Eneby 296

Geografisk plats: Västra Eneby socken, Östergötland

Område med sågverks- och kvarnlämningar, 50x10-30 m (Ö-V), bestående av sågverksgrund med hjulgrav och fundament för hjulupphängning, grävd ränna, dammvall, fundament i vattenfåra, kvarnsten och en terrassering.
Sågverksgrunden är rektangulär, belägen i och delvis ingrävd i NNÖ-sluttning, 15x6 m (VNV-ÖSÖ), med kallmurade väggar, utifrån intill 1 m h och inifrån 0,5-2 m h, och i ÖSÖ väggens N del en 2 m br öppning. Inom grunden är flera detaljer från sågverket, kugghjul och sågklinga bl.a. Kallmurningen i grundens VNV vägg sträcker sig vidare 3 m mot NNÖ, och utgör stöd till en intilliggande VNV därom uppbyggd övertorvad jord- och stenvall (NNÖ-SSV) som vid bäckfårans kant är 3 m h.
Hjulgraven, intill och utmed grundens NNÖ långsida, är ca 2,5 m br, och utgör VNV delen av en grävd vattenfåra som i områdets Ö ände sammanfaller med den naturliga vattenfåran. Fundamentet för hjulupphängning, på andra sidan hjulgraven, är kallmurat, 4x2,5 m (VNV-ÖSÖ) och 2 m h, på vilket ligger delar av hjulaxel och liknande. Inom själva grunden är mittemot fundamentet en låg övermossad 0,2 m h stensyll med samma mått, och även på den ligger delar av konstruktionsdetaljer.
Den grävda rännan, ca 1-2,5 m br sträcker sig från grundens ÖNÖ ände till områdets Ö ände, där den rinner samman med naturlig vattenfåra. Vattendelaren däremellan är 1-5 m br och 0,5-1 m h. På dess V ände står fundamentet för hjulupphängning.
Dammvallen, i områdets NV del och till större delen över forsnacke, är 7-8 m l (N-S), 2,5 m br och 0,3-1 m h, kallmurad . I dess N del är en 1 m br öppning för vattenflöde, och ovan öppningen ligger en flat sten (överliggare), ca 1x1 m och 0,4 m tj.
Ett fundament mellan grunden och dammvallen, mitt i vattenfåran och nedom brant, är 3x1,5 m och ca 1,5 m h, av upplagda stenar.
Kvarnstenen, 2 m V om grunden är 1 m diam och 0,2 m tj.
Terrasseringen, belägen 10 m SV om grunden och på avsats i NÖ-sluttning, är 9x4 m (NV-SÖ) och består av en plan yta, i SÖ uppbyggd av 0,3-1 m st övermossade stenar (vanligen 0,3-0,4 m st), i SV bakre delen kantad av mindre hak och i övrigt glest kantad av 0,1-0,2 m st stenar. Mitt i ytan är en övermossad sten, 1 m diam och 0,1 m h. I N hörnet är en grop, 2 m diam och 0,3-0,4 m dj, möjligen skada.
Vid Skog & Historia-besiktning år 2000 påträffades ytterligare 2 kvarnstenar, ihoplagda, varav en 0,9 m diam och 0,15 m tj och den andra 1,1 m diam och 0,9 m tj, liggande intill och V om vattendraget. Dessa kunde inte lokaliseras vid granskning 2013.
På lagaskifteskartor från 1831 och 1841 noteras en såg och två kvarnar inom området, en kvarn vid dammvallen och en bredvid sågen. Marken Ö om vattendraget benämndes 1841 Sågarehagen, (Hags ägor) S om vattendraget 1831 för Qvarnbacke Bankevids ägor). På häradskartan från 1868-77 är utsatt en symbol för sågverk. På ekonomiska kartan från 1947 är den stora sågverksgrunden utsatt.

Terräng: NÖ-sluttande moränmark. Skogsmark (lövskog).

Orientering: Intill och SV om SÖ-sluttande vattendrag.

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS