Publicerad av: Riksantikvarieämbetet
RAÄ nummer: Kungälv 35
Alternativnamn: Fästningsholmen I, SURA PINNEN 1
Geografisk plats: Kungälv socken, Bohuslän
Fartygslämning, den synliga delen har 15 meters längd.
Vraket ligger kölrätt vinkelrätt mot stranden, med akterskeppet i sluttningen ut mot älvfåran. Vattendjupet vid aktern är omkring sex meter. Närmast land är djupet endast cirka 1,5 meter. Förskeppet försvinner in i strandbrinken. Den synliga delen av vraket är cirka 15 meter lång. Baserat på fartygets dimensioner och skrovform kan fartyget förmodas ha varit över 20 meter långt. Fartyget är byggt på klink och verkar till övervägande del vara tillverkat i ek. Det bevarade skrovpartiet representerar den undre delen av skrovet med akterstäv, köl, bordläggning, bottenstockar samt delar av garneringen bevarade. Fartygets roder står fortfarande i upprätt läge vid akterstäven och är med sitt meterhöga uppstick den del av vraket som höjer sig mest över den omgivande bottnen. I den förliga delen av vraket finns en ansamling med tegel av medeltida typ. Både murtegel och profiltegel samt taktegel av så kallad munk- och nunnetyp har dokumenterats.
Lämningen är daterad genom en kombination av dendrokronologi och 14C-analys till efter år 1319, vilket med hänsyn bl.a. till förekommande tegeltyper bör innebära att byggnationen av fartyget ägt rum under senare delen av 1300-talet alternativt under 1400-talet.
Det är oklart när vraket först lokaliserades. Möjligen har det varit känt sedan gammalt av ortsbefolkningen. En översiktlig dokumentation av lämningen utfördes av medlemmar i MASG i juli 1993. Av den preliminära rapport som sammanställdes efter dykningarna framgår att man var av uppfattningen att vraket var identiskt med ett vrak som undersöktes av Göteborgs Amatördykarklubb på 1950-talet (Fästningsholmen II), men detta är felaktigt. Tidigare arbetsidentiteter för detta objekt är Sura Pinnen 1 och Fästningsholmen I. I Bohusläns museums marinarkeologiska arbetsregister har lämningen beteckningen BM 110.
Orientering: I Nordre älv straxt VNV om Kungälvs Camping på Fäs, Nordre älv
Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.