Gravfält (L1966:5947)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Riksantikvarieämbetet

RAÄ nummer: Fristad 6:1

Geografisk plats: Fristad socken, Västergötland

Gravfält, 140x10-20 m (NNÖ-SSV), bestående av 29 fornlämningar. Dessa utgöres av 15 högar och 14 runda stensättningar.
Högarna är 4-9 m diam och 0,4-1 m h, 3 högar har talrika 0,2-0,3 m st stenar i ytan, ytterligare ca 8 högar har färre eller enstaka stenar. 1 hög har mittgrop, 1 m diam och 0,2 m dj. 5 högar har avplanad överdel, varav 4 st är i gravfältets N del och tillhör de större. Högarna är i allmänhet ojämna, smågropiga eller kantskadade. 1 hög är i VNV skuren av stenmur (NNÖ-SSV). 1 hög är belamrad med skräp.
De runda stensättningarna är 5-7 m diam och 0,1-0,4 m h. Övertorvade med talrika, synliga eller märkbara, 0,2-0,3 m st stenar i ytan.
1 stensättning har i mitten en 0,3 m st och 0,2 m h sten (belägen på sommarstugetomt i S delen).
Stensättningarna är i allmänhet ojämna eller smågropiga i ytan. 5 är i sin VNV-sida skurna av stenmur (NNÖ-SSV). 4 är kantskadade av bruksväg (NV-SÖ) i gravfältets centrum.
Både högar och stensättningar är koncentrerade till gravfältets centrum och sluttningens övre sida, som i VNV begränsas av stenmur och ovanför denna åkermark. I gravfältets centrum och N del har påförts enstaka större röjningssten samt åtminstone 2 röjningsrösen. Enligt ortsbefolkningen kunde man förr i tiden se betydligt fler gravhögar inom området.

Terräng: ÖSÖ-sluttande moränmark. I S tomtmark, i N skogsmark (övervägande barrskog)

Orientering: Intill och S om åkerkant (NNÖ-SSV)

Antikvarisk kommentar: Gravfältet är förbuskat av tallplantering samt belamrat med ris vilket försvårarade besiktningen.

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS