Fartygs-/båtlämning (L2013:4026)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Riksantikvarieämbetet

RAÄ nummer: Danderyd 151

Alternativnamn: LIMPANVRAKET BANÉRSKA SILVERSKEPPET, "LIMPVRAKET"

Geografisk plats: Danderyd socken, Uppland

Status: Virkets tillstånd är bräckligt, men vraket, som är av ek, är förhållandevis välbevarat och verkar orört. Bråspel, kabyss, däcksplank (fartyget har varit heldäckat) och däcksbalkar ligger till stor del i ursprungligt läge. Vraket är 15,4 m långt och 5,2 m brett. Akterstäven höjer sig 1,05 m ovanför bottenslammet, medan förstäven har raserats efter det vraket påträffades våren 1972. I aktern är endast nedre delen av skrovet bevarad. Spanten reser sig där mellan 1.00 - 1.30 m över kölsvinet. Bordläggningen vid akterstäven på babord sida är helt raserad och dold i slammet. Midskepps höjer sig skrovsidorna ca 1,5 m över slambotten. I aktern finns tegelstenar till kabyssen samlade i en oordnad hög på innergarneringen. I fören, tre meter från vrakets förstäv, ligger bråspelet kvar. Det är ett liggande bråspel med horisontell vals. Midskepps kan man se stående knän, däcksbalkar samt en del däcksplank. På styrbord sida ligger ännu waterbordet kvar vid skeppssidan. Bordläggningen på styrbordsidan har släppt från spanten och bordläggningsplank har fallit ner på resterna av däcket och utanför vraket. Bordläggningsplanken har en dimension av 16x4 cm - 20x5 cm, medan däcksplanken är ca 30 cm breda och har en tjocklek av ca 3 cm. Spanten är ca 12x14 cm och ligger ca 20 cm från varandra (rapport från undersökningarna 1973).
Händelseförlopp: Den ringa fyndmängden talar för att fartyget inte råkat ut för någon förlisning utan snarare på att fartyget övergivits och sedan sjunkit.
Fyndlista: Bärgat av SSHM vid arkeologisk undersökning 1972. Föremålen är fotade och finns i SSHM:s samlingar, accessionsnummer 24799-24812. Siffrorna hänvisar till fyndspridningskarta:

1. kranbalk
2-3. block
6. keramikkruka, innehållande beck
7. tågvirke, del av
8. laggkärlsdelar innehållande avskurna vidjekvistar, del av laggstav
9. rackklot
10. jungfru
11. mastkrage
12. säckväv, del av
13. knap, del av

märling, nystan av
tunnlock, del av, med märke
block 3 st
blockskivor
kruka, del av
kruka, del av botten
tegelsten ur kabyssen

Bärgning: Enligt anteckningar i Danderyds Antiquitetsbok av kyrkoherden J. P. Wallensteen, verksam i Danderyd vid 1700-talets slut, bildades 1773 ett bolag för att söka efter "ett Fältherren Banér tillhörigt fartyg, lastat med silfver". Silvret skulle vara krigsbyte från 30-åriga kriget och vraket skulle ha förlist omkring 1639. Anteckningarna ger inga upplysningar om vilka källor man stödde sig på i sökandet efter detta skepp. Det kan ha varit skriftliga källor, men det kan också vara en muntlig tradition som levt i trakten sedan Banéers dagar.

Under 1971 började en grupp sportdykare/marinarkeologer söka i Stora Värtan efter Banérska silverskeppet och inledningsvis trodde man att det vrak man fann, "Limpanvraket" var just Banérska silverskeppet. SSHM bedömde att vraket löpte risk att utsättas för förstörelse från sportdykare, och beslöt därför att undersöka vraket, i syfte att försöka datera det och pröva dess identitet. Visade det sig att vraket var det Banérska silverskeppet skulle vrakplatsen fridlysas. Efter undersökningen kunde man konstatera att vraklämningen inte torde ha något samband med det vrak som omtalas i Danderyds Antiquitetsbok. Vraket torde vara omkring 200 år gammalt och övergivet snarare än förlist.

Bärgat av SSHM vid arkeologisk undersökning 1972. Föremålen är fotade och finns i SSHM:s samlingar, accessionsnummer 24799-24812. Siffrorna hänvisar till fyndspridningskarta:

1. kranbalk
2-3. block
6. keramikkruka, innehållande beck
7. tågvirke, del av
8. laggkärlsdelar innehållande avskurna vidjekvistar, del av laggstav
9. rackklot
10. jungfru
11. mastkrage
12. säckväv, del av
13. knap, del av

märling, nystan av
tunnlock, del av, med märke
block 3 st
blockskivor
kruka, del av
kruka, del av botten
tegelsten ur kabyssen

Terräng: Dy, lera

Orientering: Stora Värtan, Limpholmarna, SO om den S holmen Limpholmarna, O om Djursholm.

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS