Småindustriområde (L1959:1623)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Riksantikvarieämbetet

RAÄ nummer: Hudene 331

Geografisk plats: Hudene socken, Västergötland

Småindustriområde, ca 50 x 30-40 m (NV-SÖ), bestående av lämningar efter 1 kvarn, 1 ramsåg och 1 elverk.
Kvarnlämningen och såglämningen utgörs av en dammvall, rest av, 15 m l (NÖ-SV), 2 m br och 0,3 - 0,7 m h, av 0,2 - 0,5 m st stenar. I NÖ åkanten, på land, är dammvallen bäst bevarad inom en ca 4 m l sträcka. I åfåran återstår endast grundstenar efter dammvallen som där har formen av en stentröskel. Enligt 1729 års ägomätningskarta och 1731 års arealavmätningskarta låg "Knuste Qwarnställe" här, senare omnämnd som "Knutse kvarn". Har möjligen varit en hjulkvarn eftersom den, till skillnad från övriga markerade kvarnar längs ån, är utritad med ett hjul. I akterna står att kvarnen länge legat öde men nu återuppbyggts. Kvarnen omnämns som frälsekvarn år 1608 och var i bruk till år 1915. En ramsåg ska också ha funnits här, anlagd på 1920-talet.
Elverket utgörs av en stående kraftverksbyggnad av tegel, tillbyggd i sen tid och betongfundament till en tub. Kraftverksbyggnaden är uppförd omedelbart intill en grävd ränna i NV delen av området (se RAÄ Hudene 328). SÖ om dammvallen, inom en ca 20 m l sträcka i NÖ åkanten (NV-SÖ), längs höger sida strömriktningen, är minst sex betongfundament till den tidigare liggande tuben. Kraftverket är inte i bruk och anlades åtminstone före år 1918 då ett avtal tecknades mellan Trollabo kraftverk och Herrljunga municipalsamhälle om leverans av el till Herrljunga.
Rännan och en byggnad intill denna är markerade på laga skifteskartan år 1867 med en damm omedelbart uppströms rännan. Dammen är numera igenfylld. På häradsekonomiska kartan åren 1890-97 finns även en kvarnmarkering utöver rännan och dammen.
Påträffad i samband med inventering av vattenanknutna lämningar inom projektet "VaKul", Vattenförvaltning och Kulturmiljö - planeringsunderlag för Västerhavets vattendistrikt.

Terräng: NV sluttande åravin, lerig moränmark. Tomtmark.

Antikvarisk kommentar: Fler lämningar kan finnas under vatten- och/eller markytan.

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS