Grav- och boplatsområde (L1942:448)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Riksantikvarieämbetet

RAÄ nummer: Rasbokil 128:1

Geografisk plats: Rasbokil socken, Uppland

Grav- och boplatsområde, 245x145 m st (ÖNÖ-VSV), bestående av 31fornlämningar. Dessa utgöres av 28 runda stensättningar, 1 skeppsformig stensättning, 2 skärvstenshögar samt markröjda ytor. En av de runda stensättningarna är 3,5 m diam och ofylld. Mittblock,1,2x1 m st och 0,9 m h. Kantkedja, intill 0,5 m h, av 0,5-1,2 m lstenar. En av de övriga är närmast rund men med något oklar formoch begränsning. Fyllning av stora intill 1,5 m st block. Delviskantkedja, intill 0,7 mh, av intill 0,8 m st stenar. Påminner omnaturbildning och är belägen strax intill och SSÖ om den skeppsformiga stensättningen. De övriga runda stensättningarna är 2-6,5m diam och 0,2-0,4 m h. Fyllning, delvis övermossad, av i regel 0,25-0,5 m st stenar samt flera intill 2,2 m st stenar och block.En har berghäll i V kanten. Fyra har mittblock eller mittstenar,1-2 m l, 0,7-1,6 m br och 0,45-1 m h. Tretton har helt eller delvis kantkedja, intill 0,6 m h, av 0,3-1,5 m l stenar. Två har gropi mitten, 2 resp 2,5-3 m diam och 0,35 resp 0,25 m dj. Flera ärsvåra att urskilja och påminner starkt om naturliga blocksamlingar. Den skeppsformiga stensättningen, belägen i ÖSÖ delen, är 6x2,5 m (V 35cg N-Ö 35cg S) och 0,25 m h. Fyllning delvis övermossad,av 0,25-0,4 m st stenar, kantkedja, intill 0,25 m h, av 0,3-0,6m l stenar. Skärvstenshögarna, belägna i ÖNÖ resp, ÖSÖ delen, är7 resp 6 m diam och 0,3 m h. Övertorvade och övermossade. Den senare har i Ö delen ett 1,2 m st och 0,6 m h block. Vid provstick framkommer 0,05-0,15 m st skörbrända stenar. Inom NÖ-ÖNÖ delarna och anslutning till den där befintliga skärvstenshögen uppträder markröjda ytor, vilka sannolikt är boplatsindekterade.

Terräng: N krönpartiet, avsatser och sluttningar av moränhöjd, ställvis med berg i dagen. Skogsmark. Nivå 25-35 möh.

Antikvarisk kommentar: Brå-boplats i Ö delen. Tidigare nr 126 ingår.

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS