Småindustriområde (L1959:4648)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Riksantikvarieämbetet

RAÄ nummer: Härja 108

Alternativnamn: Brokvarn

Geografisk plats: Härja socken, Västergötland

Småindustriområde, ca 200 x 30-50 m (N-S), bestående av byggnader och lämningar efter kvarnverksamhet och färgeri. Dessa utgörs av flera byggnader, 1 dammvall, 1 grävd ränna och stenrensade partier.
Byggnaderna, huvudsakligen belägna längs höger sida strömriktningen, utgörs av 1 kvarn, 1 magasin, 1 stall, 1 mjölnarbostad, 1 drängbostad och 1 kraftstation. Längs vänster sida strömriktningen står en ladugårdsbyggnad (inom Jönköpings län). I S delen av området är dammvallen, ca 40 m l (Ö-V), intill 1,5 m br och intill 1,5 m h, av betong och kallmurade stenar. Tre dammluckor finns. Den grävda rännan, belägen längs höger sida strömriktningen N om dammvallen, är ca 190 m l (N_S), 3 - 4 m br och 0,5 - 2 m dj med ställvis stensatta och betongkädda kanter.
Brokvarn omnämns första gången i skriftliga källor år 1540 som en frälse- och tullkvarn; "Bro Qwernn". 1856 omtalas att Brokvarn slogs samman med den uppströms liggande Mokvarn (inom Jönköpings län). Brokvarn var i bruk fram till 1950-60-talen. Enligt ägomätningskarta 1700 är kvarnen markerad N om bron. Troligen har överfarten tidigare varit belägen längre uppströms och kanske utgjort både dammvall och bro. På laga skifteskartan 1856 syns både en bro och en diagonal vattenledare i ån. Nuvarande kvarnbyggnad uppfördes 1882 och tillbyggdes 1927 med nytt kvarnverk. Enligt häradsekonomiska kartan 1877-82 har här också funnits ett färgeri kallat "Nymo färgeri". Den enda verksamhet som numera är igång är ett mindre kraftverk inrymt i en plåtbyggnad.
Dokumenterad i samband med inventering av vattenanknutna lämningar inom projektet "VaKul", Vattenförvaltning och Kulturmiljö - planeringsunderlag för Västerhavets vattendistrikt.

Terräng: N sluttande åravin, moränmark. Tomtmark och skogsmark, lövskog.

Antikvarisk kommentar: Lämningar kan finnas under mark-/vattenytan.

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS