Publicerad av: Stigfinnaren Arkeologi och kulturhistoria AB
Alternativnamn: Åmots masugn
Geografisk plats: Ockelbo socken, Gästrikland
Hytt- och hammarområde, inom en ca 340 x 200 m stor yta finns slaggvarp, masugnsruin, dammvall, malmväg/färdväg, spår av kolhus, kolningsområden, tjärdal samt grunder efter ett flertal byggnader tillhörande bruket. Den N delen av området är ca 340 x 150 m stor (Ö–V), och den S delen av området är ca 90 x 50 m stor (Ö–V). Delarna binds samman av dammbyggnaden.
Dammbyggnaden är ca 70 m lång (N–S) och har stensättningar mot båda fastlandssidorna samt en mittpelare. Stensättningarna är byggda av natursten samt spräckt och enkelt huggen sten, ställvis sammansatta med järnkrampor. Många stenar har bearbetats med bredkil. Skolsten finns i konstruktionen. Utskoven i dammbyggnaden har bättrats på med betong under perioden 1930-1960-talet. Skibord i trä finns delvis kvar i båda utskoven. Dammbyggnaden övergår i en terrasserad vägbank på N sidan ån.
Spåren efter kolhusen finns inom en ca 80 x 40 m stor yta (Ö–V) S om Masugnsvägen i ett skogsområde med grova tallar. I jordlagren är flera decimeter tjocka kollager.
Strax V om dessa i backkanten är en jordkällare.
Ca 70 m V om dammen finns flera gropar ingrävda i kanten, möjligen spår efter rostgropar.
Slaggvarpet på S sidan av ån ca 120 m långt (Ö–V), och sträcker sig in på stugfastigheten fram till dammkant, d v s ca 35 m större än tidigare känt. Uppgift från boende.
S om slaggvarpet på åns S sida en ca 35 x 25 m stor zon med tjocka sot- och kollager. Här har kanske ett kolhus stått kopplat till den äldsta hyttan som fanns på S sidan av ån. Kolområdet har nyligen avverkats, men undantas nu från markberedning.
I den V kanten av kolområdet är en tjärdal.
En del av den gamla malmvägen leder från skogsområdet i S fram till dammen, och är i kanten mellan tomtmark och skogsmark en djup skärning såsom en hålväg.
Inom området finns flera stående byggnader som finns kvar sedan brukstiden, såsom masmästarens bostad och det gamla brukskontoret, vilka båda finns på karta från 1830-talet.
Terräng: Ådalgång och dammkanter med strandzoner, tomt- och skogsmark.
Antikvarisk kommentar: Ingen detaljerad inventering har gjorts av hela hytt- och hammarområdet. Noggrannare inventering behöver göras. Men flera lämningar som inte tidigare varit kända har påträffats vid en besiktning i juli 2024, såsom ett kolningsområde i skogsmark S om hyttområdet. Även platsen för de båda kolhusen N om hyttområdet har identifierats med jordsond som visar tjocka kollager i marken. Gropar i marken NV om dammen kan vara spår av rostgropar. Slaggvarpen har större utbredning än vad som tidigare varit känt, bl a på fastighet S om dammen. Dammens konstruktion tyder på att den tillkommit i slutet av 1700-talet eller i första halvan av 1800-talet. Vid dammkanterna fanns tidigare badstuga och flera klensmedjor. Av kart- och arkivhandlingar framgår vidare att det utöver masugnen funnits vattenrännor, blåsmaskinshus, rostugn, bokverk och bokarhjul, färdstugor, brygghus, ladugård, verkshus, matbod, labby, stybbhus, fähus, järnbodar, tackjärnsbod, vedlider, malmvåghus, stall, tröskloge, hemlighus, klensmedjor m m. Masugn och hyttor, som nu bedöms ingå i det större hytt- och hammarområdet har sedan tidigare beskrivits; se L1950:1907 och L1950:1180.
Vi fann inga bilder men du kan hjälpa till att dokumentera denna lämning genom att ladda upp en.
Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.