Fartygs-/båtlämning (L2013:3956)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Riksantikvarieämbetet

RAÄ nummer: Torö 93

Alternativnamn: HANSA

Geografisk plats: Torö socken, Södermanland

Fartygslämning, ca 68 X 11 m. Vraket efter ångfartyget Hansa.

Den 3/10 1942 sprängdes propellern på Hansa bort, endast ett blad. (Bengt Jansson)

Status: Fartyget är tämligen intakt, sånär som de skador hon ådrog sig vid förlisningen. Den aktre lastmasten har fallit omkull medan den förliga står (status 1967).

Ligger med 30 grader slagsida åt Bb. Ratten, rodret och propellern finns kvar. Trasigt skrov.

Händelseförlopp: Hansa hade ankrat upp tillsammans med ett antal andra tyska fartyg öster om Landsorts fyr. De hade alla för avskit att bege sig i konvoj till Tyskland. I gryningen lättades ankar och Hansa var nummer fyra i ordningen av de i kolonn gående fartygen. Av någon anledning skulle en trålare, som också gick i konvojen, passera igenom kolonnen. Antagligen hade trålaren ej beräknat Hansas fart och därmed missat den lucka som bildades mellan Hansa och närmast föregående ångare. Trålarens kapten hann ej slå back, utan fartyget rände med god fart in i sidan på Hansa, i höjd med förmasten. När trålaren väl slog back forsade vatten in i skrovet på Hansa. Kaptenen förstod genast allvaret i situationen och gav order om livbåtarnas klargörande samtidigt som han satte kurs på land för att få Hansa på grund. Hansa vattenfylldes emellertid med sådan hastighet att man tvingades gå i båtarna när Hansa var cirka 75 meter från land. Strax därefter katrade ångaren och sjönk. Föresatsen, att sätta Hansa på grund, visade sig omöjlig då klipporna i närheten stupade så gott som lodrätt, varför hon kom att glida ut på djupare vatten. När Neptunbolaget, samma dag som förlisningen, gjorde en besikting på haveriplatsen, kunde man konstatera att fartyget var så illa skadat att det torde vara omöjligt att bärga. Skadorna bestod, förutom hålet i sidan från kollisionen, av att botten blivit uppriven av att ha åkt kana i samband med grundsättningen.

Efter att i dåligt väder ha kolliderat med ett av sina egna eskortfartyg på väg från Luleå till Tyskland. Hon var lastad med järn och sjönk därför fort.

Övrigt: En alternativ positionsbestämmning är 58,44,88/17,52,27.
Historik: På Hansas tillverkningsplåt kan läsas:
Stettiner Oderwerke
Aktien-Gesellschaf Für
Schiff- und Maschinenban
Stettin
No 616 1910

Fyndlista: Hyttventiler, ett handfat, ett antal tallrikar, en kaffekanna märkt SELB, ett blockfilter Bavaria, och en vattenkylare har bärgats av sportdykare.

Orientering: O Öja, I viken Bredmaren, O Öja. Landsort. rakt utanför skäret som ligger mitt i viken Bredmaren, ca 1/3 av ön söderifrån

Antikvarisk kommentar: Vraket förliste efter år 1850.

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS