Hamnanläggning (L1990:8651)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Länsstyrelsen Skåne

RAÄ nummer: Löddeköpinge 73:1

Alternativnamn: Lödde kar

Geografisk plats: Löddeköpinge socken, Skåne

Hamnanläggning, rest av, bestående av en stenbarriär, ca 160x10m (NNV-SSÖ). Ca 30 m av anläggningen synlig över vattenytan. Vid anläggningen har en drygt 5 m l stock av bok med ca 0,4 m diam påträffats. I ena änden var stocken svagt konformad medan den i andra änden hade närmst ett rektangulärt tvärsnitt. I denna ände var stocken försedd med ett rektangulärt hål, och i direkt anslutning till detta fanns ett dymlingshål med ca 0,02 m diam. Denna dymling har förmodligen tjänat till att säkra stocken som passats in i hålet. Troligen har stocken ingått i en träkistekonstruktion som varit grunden för anläggningen. C14-prover av bevarat trävirke gav dateringar till ca år 1000.

Anläggningen har tolkats som en omlastningsplats till mindre båtar för vidare transport uppför Löddeån. Lödde kar förefaller ha existerat redan på 1200-talet, att döma av en brevväxling från 1200-talets mitt, där ärkebiskopen Jacob Erlandsen blir tillrättavisad av konungen Kristoffer I för dåligt underhåll av "kar juxta Ludde" (karet utanför Lödde). På Buhrmans Skånekarta från år 1681-84 är Karet upptaget som en liten ö och i åmynningen läses beteckningen "Lyddekarets habn".

Orientering: Ca 1 km SV om Löddeåns utlopp.

Antikvarisk kommentar: Geometrin visar i princip endast delen synlig ovan vattenytan. Lämningen hör samman med L1987:6805.

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS