Fartygs-/båtlämning (L2021:1088)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: länsstyrelsen

Geografisk plats: Hammarö socken, Värmland

Arkivuppgift om fartygsförlisning. Slupen Karl-Abraham, 1911-09-08.

Den siste skärgårdsbon berättar:
”1918. Bror och Kalle Geta.
Ett av mina första minnen är då jag var med far och mor till Söökojan en fin dag. Och fick se vraket efter "Karl-Abraham" som i dimma grundstötte norr om fyrstugan och blev vrak. Grundstötningen skedde trots att Mala på Söökoja stod och bultade på bottnen av en diskbalja i tron att de skulle upptäcka att de gick rakt mot land. När de fick se land var det försent. ”Karl-Abraham" var försedd med en åttahästars ångmaskin. Maskinisten kallades Fyll-Abel, kanske inte utan orsak. När den som stod och styrde, skrek full back ner till Fyll-Abel råkade denne ta fel och det blev fullt fram i stället. Misstag har ju skett i alla tider.
När min idé, att skriva en bok, övergick i handling, har jag letat intensivt, efter att kunna få fram fakta om "Karl-Abraham", men inte förrän nu har det lyckats. I 1910 års skeppslista fanns det en slup "Karl-Abraham" från Karlstad. Den var byggd vid Eckerna (vid Göta älv), byggnadsår obekant. 1915 var den borta ur registret. Skeppare och redare var B. Andersson. Den B. Andersson kände jag som Bror Geta. Hans bror hette Kalle. Även han med tillnamnet Geta. De bodde på Kaplansholmen, på södra sidan av den älvgren som går förbi Sjöstad.”

Skärgårdsliv kring Sätterholmens fyr:
”Det hände en del grundstötningar vid Tjöja under årens lopp. Kalle Geta och Brollan, två kända karlstadsfigurer som gått ur tiden, förliste där med skutan "Karl-Abraham" som blev vrak, och ett fartyg med namnet "Sture" gick på grund vid Drottningudden med last av vetemjöl men både fartyget och en del av lasten kunde bärgas.”

Orientering: Norr om fyrstugan vid Söökojans västra sida.

Antikvarisk kommentar: Att döma av de skriftliga uppgifterna är det osäkert om fartyget blev till vrak eller bärgades.

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS