Småindustriområde (L1959:2824)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Riksantikvarieämbetet

RAÄ nummer: Ljur 67

Geografisk plats: Ljur socken, Västergötland

Småindustriområde, ca 90 x 30-80 m (N-S), bestående av 1 dammvall, 1 grävd ränna, 1 husgrund?, 1 kvarnbyggnad och uppgifter om 1 benstamp, 1 cirkelsåg och 1 spånhyvel.
Dammvallen, i S änden av området, är ca 70 m l (VNV-ÖSÖ), 2 m br och 2 m h, av kallmurade, delvis tuktade stenar, 0,2 - 0,5 m st, betong och träspont. Dammvallen har flera utskov. Nedströms dammvallen, längs vänster sida strömriktningen, finns flera stenar på rad som skulle kunna utgöra en husgrund. Den grävda rännan, längs höger sida strömriktningen, är ca 70 m l (NV-SÖ), 3 m br och 1 m dj med ställvis stenskodda kanter. I S änden av rännan är rester efter hjulgraven med kvarnbyggnaden ståendes intill. Längs vänster sida strömriktningen, omedelbart nedströms dammvallen, är en ålkista vid ena utskovet.
Stora Långareds kvarn omnämns som en fotkvarn på 1650-talet och på en avmätningskarta år 1698 finns Långareds kvarn markerad längs höger sida strömriktningen. Under 1850-talet omtalas den som en kronokvarn med två par stenar men att det ena stenparet endast användes till husbehov. Då ska det också funnits ytterligare en kvarn, sammanbyggd med den förra. Kvarnrörelsen drevs med 3 vattenhjul som satt trappstegsformat i sidled. Under 1880-talet byggdes en träspontdamm nedströms den ursprungliga och en kanal grävdes till den nedersta dammens intag där en benstamp byggdes. 1918 rustades kvarnen upp och en hyvel byggdes samman med denna och ett kraftverk sattes in i benstampen. 1922 började man bygga om den övre dammen och flyttade benstampen dit. Den var i drift till mitten av 1940-talet. 1928 flyttades kvarnrörelsen till en ny byggnad ca 40 m NÖ om den gamla.
Dokumenterad i samband med inventering av vattenanknutna lämningar inom projektet "VaKul", Vattenförvaltning och Kulturmiljö - planeringsunderlag för Västerhavets vattendistrikt.

Terräng: Åravin, moränmark. Skogsmark, blandskog och ängsmark.

Antikvarisk kommentar: Flera synliga lämningar finns kvar men ytterligare anläggningar kan finnas kvar under mark-/ och/eller vattenytan.

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS