Publicerad av: Riksantikvarieämbetet
RAÄ nummer: Våmhus 88
Geografisk plats: Våmhus socken, Dalarna
Boplats, ca 38x35 m (Ö-V) bestående av 2 skärvstenshögar och 1 boplatsvall.
Skärvstenshögarna är ca 6 m diam och 0,7 m h respektive ca 5 m diam och 0,5 m hög. Den större skärvstenshögen består av rikligt med skörbränd sten och mindre mängd finkornigt sediment. På skärvstenshögen spridda fynd i form av 4 skrapor av vit kvarts (2-3 cm stora), ett slipat skiffer- eller sandstensstycke (2,5 cm l, 1,1 cm br och 0,4 cm tj) samt brända ben och avslag av vit kvarts (varav några genomskinliga), asktuff och dalaporfyrtuff. Den mindre skärvstenshögen består av mycket skörbränd sten och stort inslag av finkornigt sediment. I ytan syns brända ben och avslag av kvarts.
Boplatsvallen, osäker, består av en försänkning, närmats rektangulär, ca 7x4,5 m (ÖNÖ-VSV) och 0,5 m dj. Längs S långsidan avgränsad av den större skärvstenshögen. V och Ö om gropen är vallar med skärvsten, dock något mindre markerade, ca 1,3 m br och 0,5 m h. I ytan glest med brända ben samt avslag av kvarts, asktuff och dalaporfyrtuff.
Inom hela boplatsområdet syns glest med skörbränd sten och enstaka avslag. (RAÄ dnr 3.4.2-4703-2016)
Terräng: Avsats med svag sänka i svagt S-sluttning. Moränmark med inslag av sandiga partier. Skogsmark.
Antikvarisk kommentar: Längs boplatsvallens N långsida stiger terrängen naturligt och det är oklart i vilken mån en pålagd vall föreligger här. Den yttre avgränsningen har gjorts utifrån den synliga förekomsten av lämningar och fynd. Markberedning gör det dock mycket svårt att avgränsa lämningen. (RAÄ dnr 3.4.2-4703-2016)
Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.