Fästning/skans (L1969:3507)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Riksantikvarieämbetet

RAÄ nummer: Hogdal 190:1

Alternativnamn: Carlsport

Geografisk plats: Hogdal socken, Bohuslän

Skans, 30-41 m l (NV-SÖ, med en utstickande del åt SV), 19 m br i NV, 32 m i SÖ och 0,2-2 m h. Skansen utgörs av en uppbyggd vall av sten och jord, som genomkorsas av en väg. På den NÖ sidan av vägen finns en vallgrav SV om vallen. På den SÖ sidan av vägen finns en utstickande del åt SV, som utgörs av två kallmurade avsatser inbyggda i en brant N-sluttning. Skansen har spärrat av en trång SV-sluttande dalgång mellan branta berg.

Vallen på den NÖ sidan av vägen är 21-23 m l, 10 m br och 0,5-2 m h, och består av sten- och jordmassor med i ytan synliga stenar. I anslutning till vägen i S finns en stenpackning, ca 3 m diam. Vallens yta är gropig och i N ansluter en ramp av sprängsten, anlagd under andra världskriget. Vallgraven ligger vid vallens fot i SV och utgörs av en 24 m l, 1,5-4 m br och 0,2-0,4 m h stenvall, som avgränsas av en bergvägg i N och vägen i S. Stenvallen är bredast i N, där det också finns bevarade kallmursrester. Vallen är utrasad åt SV. Mellan stenvallen i SV och sten- och jordvallen i NÖ finns en skålformad nedgrävning, 24 m l, 5 m br och 0,2-0,4 m dj.

På den SÖ sidan av vägen är vallen inbyggd mot en brant N-sluttning, 8-16 m l, 15-19 m br och 0,2-2,0 m h. Vallen består här främst av jordmassor. Vid dess fot i SV och direkt S om vägen finns en stenpackning, ca 4 m diam. Åt SV finns två avsatser med delvis kallmurade kanter och jordfyllning, som sträcker sig längs med den branta N-sluttningen och parallellt utmed vägen. Den S avsatsen är 10 m l, 5 m br och 0,5 - 0,8 m h. Den N avsatsen är 8 m l, 4 m br och 0,4-0,7 m h och har ställvis kallmurade kanter. Inom denna avsats finns rester efter ett skyttevärn från andra världskriget. (RAÄ dnr 3.4.2-71-2017)

- - Äldre beskrivning: Skanslämning, 30x15 m (NV-SÖ) och 0.5-2 m h, belägen i SV delen av moränsadel med front mot SV och begränsad av bergrygg i NV och nedlagd väg i SÖ. Lämningen består av en närmast övertorvad stenvall, 1.5-2 m br, lägst i NÖ och högst i sluttning mot SV. I vallkrönet syns en stenskodd kant av 0.3-0.6 m l stenar. Vallen höjer sig ca 2 m i NV delen, upp mot en bergsavsats och har här ett plant rektangulärt krön, 12x8 m (NV-SÖ). Omedelbart S-SV om anläggningens SV hörn är i bergskrevans lägsta del den gamla vägen (ÖNÖ-VSV), 2-3 m br, överväxt. S därom och mitt för nämnda hörn är i den motsatta sluttningen en urplockad grop, 5 m diam med värnrester i N-V. Ingår i Riksintresseområde.

Tradition: Skansvallen Hogdal 190 är en del av befästningen Sundsborg, som anlades 1716-1717 och förstördes 1719. Sundsborg bestod av ett antal högt belägna skansar kring färjeläget Svinesund och en dalgång med ett befäst härläger. Hogdal 190 kallades Carlsport och blockerade dalgången med härlägret åt SV. Utöver Carlsport finns lämningarna efter nio skansar bevarade. Inom härlägret finns tio synliga lämningar efter husgrunder och en batteriställning.

Terräng: SV-sluttande, kuperad dalgång mellan branta berg.

Orientering: På ömse sidor om äldre vägbank, som genomkorsar lämningen i SV-NÖ riktning.

Antikvarisk kommentar: Den nya inmätningen och beskrivningen motiverades av att det vid besiktning framkommit att läget för Hogdal 190 inte varit korrekt markerat på kartan. Det konstaterades också att lämningens utbredning var mer omfattande än tidigare angivet. (RAÄ dnr 3.4.2-71-2017)

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS