Publicerad av: Riksantikvarieämbetet
RAÄ nummer: Söraby 227
Geografisk plats: Söraby socken, Småland
Småindustriområde, ca 150x125 m (Ö-V), bestående av 1 sågverkslämning, 1 grund till vattendrivet tröskverk, 2 husgrunder (ladugrunder), 1 vattenränna till tröskverket samt dammvallar. I området finns även läget för äldre kvarn och såg med obetydliga, svårtolkade lämningar.
Sågverkslämningen, i områdets N del, är 17x6 m (NV-SÖ), med intill 2 m h väggar av kallmurad sten. Har haft gemensamt vattenhjul med den NÖ härom kvarstående och fortfarande utnyttjade kvarnen.
Grunden till det vattendrivna tröskverket, i områdets S del, är 40x11 m (NNV-SSÖ) och intill 1,5 m h, av kallmurad sten. Träaxeln till vattenhjulet ligger fortfarande kvar vid grundens N kortsida. Här finns även en 1,5 m st sten med uthuggning för hjulaxeln.
Vattenrännan/hjulrännan till tröskverket är 45 m l (ÖNÖ-VSV) och 1,7 m br med intill 1,5 m h kallmurade sidor.
Husgrunderna (ladugrunderna), belägna V om tröskverket, är 17x11 m (ÖNÖ-VSV) resp 26x11 m (NNV-SSÖ). De har intill 1,5 m h väggar av kallmurad sten. Den ena grunden har möjligen varit sammanbyggd med tröskverket.
Dammvallarna är sammanlagt 190 m l, därav 90 m N om ån (ÖNÖ-VSV) och ca 100 m S om ån ( VNV-ÖSÖ). De är 5-7 m br och intill 1,5 m h. En del av dammvallen N om ån nyttjas som väg. I V delen finns 3 öppningar, 5-10 m br. Dessutom är dammvallen S om ån genombruten av vattenränna till tröskverket. Dammvallarna hör till den kvarn och såg som revs 1860. Då byggdes ett nytt dämme högre upp och anlades ett nytt utlopp förbi "nya" kvarnen och sågen. I anslutning till "gamla" dämmets öppningar finns en del kallmurade sidor mot ån. Dessa kan utgöra delar av de 1860 rivna sågverket och kvarnen.
Terräng: Åutlopp vid sjökant.
Orientering: Vid Mörrumsåns utlopp i Vartorpssjön.
Antikvarisk kommentar: Fin industrimiljö!
Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.