Publicerad av: Riksantikvarieämbetet
RAÄ nummer: Södra Härene 80
Geografisk plats: Södra Härene socken, Västergötland
Bro/vad, undersökt och borttagen. Vid en arkeologisk undersökning i samband med muddring av ån Nossan år 2006, påträffades här två bearbetade träföremål, i form av en drygt meter lång stolpe med urfasning och ett borrat hål samt ett mindre trästycke med tre mindre borrade hål. Troligen härrör de från en tidigare brygga eller brokonstruktion. En dendrokronologisk analys av det större föremålet gav datering till slutet av 1500-tal. (Dnr 326-4013-2007). Här ska en bro eller ett vad ha funnits i äldre tider. SV härom finns en backe som kallas för "Wadbacken" (även "Jättakullen") med Nordens största hällkista (se RAÄ Södra Härene 4:1) och S härom ligger gården "Brogården".
Reviderad i samband med inventering av vattenanknutna lämningar inom projektet "VaKul", Vattenförvaltning och Kulturmiljö - planeringsunderlag för Västerhavets vattendistrikt.
Tidigare beskrivning: Fyndplats för två bearbetade träföremål, i form av en drygt meter lång stolpe med urfasning och ett borrat hål samt ett mindre trästycke med tre mindre borrade hål. Möjligen härrör de från en tidigare brygga eller brokonstruktion. En dendrokronologisk analys av det större föremålet gav datering till slutet av 1500-tal. Påträffat i samband med muddring av Nossan. (Dnr 326-4013-2007).
Terräng: Liten åravin i annars tämligen flackt område, lerig mark. Åkermark.
Antikvarisk kommentar: Lämningstyp ändrad från Fyndplats till Bro vid specialinventering år 2016.
Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.