Boplatsområde (L2020:5568)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: länsstyrelsen

Geografisk plats: Julita socken, Södermanland

Området är 56x10 meter stort. Fynd och anläggningar påträffades i schakt vid förundersökningen. Sammantaget påträffades två härdar, två skärvstensansamling, fem kvartartefakter och en flintartefakt. Området avgränsades till cirka 600 m2 inom undersökningsområdet där den södra delen varit mest intensivt utnyttjad. Fornlämningen är inte avgränsad åt väster. Fornlämningen ligger cirka 58–59 meter över havet.
Härd A267 var 0,75x0,6 meter stor med ett djup av 0,1 meter. Den var enskiktad med enstaka större stenar. I östra kanten fanns rester av en stenskoning. Härden innehöll 4–5 liter skörbränd sten.
Härd A280 var 0,7x0,5 meter stor med ett djup av 0,1 meter. Den var enskiktad och innehöll 4 liter skörbränd sten. I härden påträffades ett kvartsavslag.
Skärvstensansamlingen A291 var oval, 1,3x0,6 meter stor och 0,1 meter tjock. A291 innehöll cirka 3 liter skörbränd sten.
I det norra schaktet inom området påträffades en gles skärvstensansamling, A525, som var 1,9x0,40 meter stor och 0,1 meter djup. Den var enskiktad och innehöll cirka 2 liter skärvsten.

Resultat arkeologisk undersökning
Ytterligare sex anläggningar framkom fördelade på fem härdar och en stenpackning. Fyndmaterialet bestod endast av kvarts. redskap som kan nämnas är en kniv, en skrapa och ett multiverktyg. Utifrån härdarnas fördelning på området tolkas boplatsen ha varit använd vid tre eller fler tillfällen. Besöken har troligtvis varit kortvariga, troligtvis dagar eller på sin höjd veckor.
Om lokalen var strandankuten när den användes förväntas den vara från 5500–6000 kalibrerat före Kristus.

Antikvarisk kommentar: Fornlämningen är inte avgränsad åt väster.

Terräng: Morän, ställvis blockig.

Orientering: Nord-sydlig

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS