Hamnanläggning (L1987:4369)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: länsstyrelsen

RAÄ nummer: Malmö 109

Geografisk plats: Malmö socken, Skåne

Kajkonstruktion, ca 12m l (ÖNÖ-VSV). Malmö Kulturmiljö utförde en arkeologisk förundersökning, år 2007. Fastigheten Flundran 2 är belägen på mark som under 1800-talet torrlades genom utfyllnad. Utfyllnadslagren har kommit att täcka både den gamla bottensanden samt därunder liggande lager och skapat förutsättningar för välbevarade rester från äldre stenålder och framåt. Förutom fynd från stenåldern har delar av kaj- och andra konstruktioner, som representerar flera stadier av hamnens utbyggnad i Malmö, dokumenterats. På fastigheten Flundran 2 fanns även möjligheter att delar av befästningsanläggningarna från 1600-talet kunde finnas bevarade.

Arkeologiska iakttagelser inom fastigheten Flundran 2:

1) I ett tidigt skede av undersökningen påträffades i områdets västra del en spetsad träpåle, vilken förmodligen tillhört en äldre kajkonstrution, alternativt befästningsanläggningarna från 1600-talet. En bit av pålen sågades för ev. vedarts- och dendroanalys.

2) I den östra delen av exploateringsområdet, ca 0,5 m under dagens vattenyta, dokumenterades en träkonstruktion i bottensanden. Träkonstruktionen bestod av en rad med liggande träplankor som stadgades upp av stenar. Konstruktionen skulle kunna vara medeltida, eller kunna knytas till 1600-talets befästningsanläggningar. En del av plankverket i ovan nämnda träkonstruktion samlades in för närmare analys (vedart, dendro).

3) Inom hela exploateringsytan, under utfyllnadslagren och den forna havsbotten påträffades välbevarade torv- och gyttjelager. I torvlagret påträffades fallna träd, stående stubbar och annat organiskt material. Torvlagret framkom på ca 1,35 m under dagens vattenyta, och kan troligen dateras till mesolitikum. På tidigare undersökta ytor i närområdet (Orkanen 1, Scylla 2, Scylla 3 samt Malmö C Nedre) har förutom liknande torv- och gyttjelager med träd och stubbar även påträffats fynd i form av av flintartefakter och fångstanläggningar för fisk. Några träprover från det förmodat mesolitiska torvlagret sparades.

4) I de övre delarna av utfyllnadslagren påträffades 5 lårben av människa, vilka troligen redeponerats på platsen efter att de blivit uppgrävda på någon av Malmös begravningsplatser under 1800-talet. De ben som påträffades togs tillvara som fynd för att undvika ytterligare redeponering på annat ställe.
De påträffade lämningarna visade att bevaringsförhållandena var goda och man kan således förvänta sig att även på intilliggande ytor påträffa lämningar av detta slag.

Terräng: Tomtmark

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS