Fäbod (L1946:9048)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Riksantikvarieämbetet

RAÄ nummer: Vemdalen 65:1

Alternativnamn: Bergvallen

Geografisk plats: Vemdalen socken, Härjedalen

Fäbodlämning, ca 150x50-100 m (NNÖ-SSV), bestående av 1 husgrund, 1 källargrund, minst 4 röjningsrösen, samt rikligt med röjningssten utmed kanterna.

Husgrunden, belägen i NV delen av området, består av ett spismursröse och syllrester. Spismursröset är rektangulärt, 3x2 m (ÖSÖ-VNV) och 0,8 m h av 0,2-1 m st stenar. På spismursröset ligger ett kaminrör.
1 m Ö om spismursröset är syllrester, ca 0,5 m h, med 0,5-0,6 m st synliga syllstenar.

Källargrunden, belägen ungefär i områdets mitt, är 4x2 m (NV-SÖ) och intill 1 m dj, bestående av en ingrävning i backen. Öppning i SÖ, täckt av trärester. I och intill källargrunden växer rikligt med granar.

Röjningsrösena, belägna mitt på området och mot begränsningen i V är, 1-3 m diam och 0,2-0,4 m h av 0,1-0,6 m st stenar. Utmed kanterna på området, i de brantare partierna i Ö och S är rikligt med röjningssten. I S är röjningssten samlad i en stenvall, ca 25 ml, (NNÖ-SSV/ÖNÖ-VSV) och 0,2- 0,8 m h och 2-5 m br.

Enligt uppgift ska området ha varit bebott och odlat före det började nyttjas som fäbodvall.

För äldre beskrivning se scannat dokument.

Tradition: Enligt traditionen ska en av Vemdalens första nybyggare, Berg-Pär ha bosatt sig vid Orrhögberget, där det senare anlades fäbodvallar.

Terräng: SÖ-sluttande moränmark. Skogsmark, granskog och igenväxande vall.

Antikvarisk kommentar: I samband med fältbesök före avverkning ändrades lämningstypen från fossil åker till fäbod. Möjligen finns otydliga rester av terrasser i S delen av vallen. Bedömningen är övrig kulturhistorisk lämning, då inga säkra belägg före år 1850 har påträffats.

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS