Publicerad av: Riksantikvarieämbetet
RAÄ nummer: 535:045
Alternativnamn: KÖLN
Händelseförlopp:
I slutet av juni 1940 var den tyska ångaren Köln på resa Luleå-Tyskland med en last av 12,000 ton kol. Vädret var strålande och ombord firade man tyskarnas segermarsch genom Frankrike. Resan förflöt bra tills man passerat Gävlebukten och närmade sig Gräsö. Där tog firandet slut och natten till den 27 juni rände hon med full fart upp på Argosgrundet. Farten var så hög att halva fartyget gick över klacken och bröts itu. Man hade ingen lots ombord. Neptunbolaget var snabbt på plats och kunde konstatera att utsikterna att rädda fartyget var små.
Man hade svårt att inkvartera hela den 55 man stora besättningen på hotellet i Öregrund och delar av besättningen fick föras vidare till Gävle. Kapten och några andra ur besättningen som kunde behövas ute på haveristen stannade kvar ombord. Bärgningsångaren Hermes gjorde fruktlösa försök att bärga Köln och snart kom arbetet att koncentreras på att ta tillvara inventarierna. Bland de räddade inventarierna fanns en stor tavla som kaptenen kom att använda som delbetalning för kost och logi på hotellet. Tavlan, som är en oljemålning av staden Köln, hängde ursprungligen i kaptensmässen. Numera finns den i privat ägo och hänger i en liten stuga ute på Gräsö.
Ett år efter förlisningen skrev kaptenen ett brev riktat till Öregrunds stad och dess medborgare, där en del personer nämns vid namn, för att tacka de inblandade för deras insatser. Själva fartyget blev stående på grundet och året efter fick hon sällskap av ångaren Gerda Ferdinand som körde rakt upp i Köln. De båda fartygen blev stående tills året därpå, 1942, då en nordvästlig höststorm fick de båda att glida av grundet och lägga sig tillrätta på botten.
Bärgningar: Propeller bärgad av Andre¿ Rönnqvist och såld till England;
Övrigt: Enligt U Bok M så var hon på 12000 brt. Enligt annan uppgift var hon på 11000 registerton.
Orientering: Argosgrundet, Örskär, Osäker
Antikvarisk kommentar: Osäker position
Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.