Publicerad av: Riksantikvarieämbetet
RAÄ nummer: Ytterhogdal 369
Geografisk plats: Ytterhogdal socken, Hälsingland
Fäbod, Habergsvallen, bestående av tre bebyggda vallar och 3 uthusgrunder.
På de tre vallarna står bodstugor från mitten av 1800-talet (nu fritidshus), i N ett hopbyggt fähus och uthus, i V en kornlada/loge. I Ö står vallens äldsta byggnad, en kornlada uppförd på 1700-talet, senare påbyggd. Dateringar enligt fäbodinventering 1991.
En grund, 14 m NÖ om och nedanför den S bodstugan och intill uthus, är 7x6 m (NV-SÖ) och intill 0,5 m h, delvis ingrävd i foten av sluttning, med ställvis övermossat stockvarv. Ojämn och delvis fylld av plåskrot. Fähusgrund? Täckt av björk- och granbuskage.
De övriga två grunderna, belägna i N-sluttning i områdets SÖ del, är 4x2,5 m och intill 0,6 m h samt 5x3 m och 0,1-0,4 m h, med övermossade nedre stockvarv. Inuti den S grunden står en nästan helt överväxt slåttermaskin med slåtterbalk.
Äldsta belägg 1726 för Habergsvallen som fäbod till Vikens by, enligt Ortnamnsregistret. Äldsta kartbelägg med tre tomter 1826. Dessutom finns en tradition om finsk anläggande av platsen.
Tradition: Några finnar ska i början av 1600-talet ha börjat svedja på platsen i avsikt att bosätta sig, men då traktens bönder fick veta detta kom de dit och drev bort dem. Finnarna ska då ha sagt: "Ha bärget då!", därav namnet Haberget. (enligt Modin 1902 och 1958)
Terräng: Mjukt kuperad moränmark. Tomtmark och skogsmark (blandskog).
Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.