Publicerad av: Länsstyrelsen Västra Götaland
Alternativnamn: Nedre Bruket
Geografisk plats: Dalstorp socken, Västergötland
Bruksområde, ca 70 x 30-60 m (N-S), bestående av lämningar efter en plogsmedja och uppgifter om en eller två kvarnar samt en såg. Dessa utgörs av 2 möjliga grunder och 2 dammvallar
I N är den ena dammvallen, ca 40 m l (NÖ-SV), 3 m br och intill 1,8 m h, av jord och kallmurade stenar,kraftigt övertorvade. NV om NÖ delen av dammvallen är en kallmurad kant, ca 20 m l (Ö-V) med flera stensamlingar innanför, möjligen grunder. I S delen är den andra dammvallen, ca 30 m l (ÖNÖ-VSV), 3 m br och intill 2 m h, av jord och kallmurade stenar, delvis tuktade. Dammvallen är borttagen över åfåran, ca 10 m. SSÖ om vallens VSV del verkar marken nedgrävd inom ett ca 20x15 m st område (NNV-SSÖ). I mitten är en stensamling, rektangulär, 2,5x1,5 m (ÖNÖ-VSV) och 0,5 m h, av 0,2-0,4 m st stenar, övertorvade.
I området låg en plogsmedja, kallad "Nedre Bruket", under åren 1865-1890. Den bestod bland annat av två byggnader, den ena för bearbetning av järnet och den andra för hopmontering. En markering för järnbruk finns i N på generalstabskartan 1874 och två byggnader är markerade på häradsekonomiska kartan 1890-97. Enligt en geometrisk karta 1709 finns två kvarnsymboler med texten "Miöl- Såg- Qvarnar". På storskifteskartan 1754 finns två kvarnsymboler. Troligen har det handlat om en kvarn och en såg.
Området var kraftigt beväxt vid inventeringstillfället varvid ytterligare lämningar kan finnas.
Terräng: Kraftig åravin, sandig moränmark. Skogsmark, blandskog.
Antikvarisk kommentar: Det är mycket möjligt att synliga lämningar även har nyttjats för den äldre kvarn- och sågverksamheten. Lämningar efter dessa kan även finnas under mark- och vattenytan.
Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.