Småindustriområde (L2023:684)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Stigfinnaren Arkeologi och kulturhistoria AB

Geografisk plats: Forsa socken, Hälsingland

Område med träindustri, 90 x 12–70 m (NÖ–SV) bestående av 1 skäkt, 1 hyvleri, 1 såg, 1 hjulgrav och en stenkant.
Skäkten är 9 x 7 m (NÖ–SV), belägen i områdets NÖ del och 2 m NV om strandkant. Skäkten har inredning kvar. Ett vattenhjul finns på skäktens NÖ gavel i en hjulgrav.
Hyvleriet i områdets NV del är 41 x 16 m (NV–SÖ) och har inredning kvar. I hyvleriets SÖ gavel är en hjulgrav.
Sågen i områdets NÖ hörn är 20 x 10 m (NV–SÖ) i huvudbyggnaden och har inredning kvar. En 9 x 5 m (NÖ–SV) utbyggnad som står på stolp finns i den NÖ delen ut i vattnet. Längs sågens SV långsida är en hjulgrav.
Hjulgraven, mellan sågen och skäkten, är minst 25 m lång och går in under sågen i NV delen. Graven är 3–4 m bred, med kallmurade kanter av natursten, 0,3–0,6 m stora till 1,5 m höjd. Hjulgraven något raserad. I graven står trästöttor för skäktens NÖ gavel.
I områdets S del är en kallmurad stenkant med oklar funktion. I NÖ änden är ett 12 m långt (NV–SÖ) fundament, såsom en körbrygga, intill 1,8 m högt och ansluter till plan mark i NV. Sedan vinklar stenkanten åt SV minst 50 m lång (NÖ–SV), kallmurad av intill 0,8 m stora naturstenar i 3–4 skikt. Stenkanten försvinner i intet i SV änden, men kan ha varit längre och raserats. Stenkanten ligger i en SÖ-sluttande moränkant och intill och NV om denna är plan terrass. På terrassen står en ”björn”, en liten fraktvagn på järnhjul.
I vattnet utanför sågens SÖ gavel är trästolp från en kaj eller brygga, 10 m lång.
Under 1700-talets slut fanns 3–4 kvarnar i forsen strax utanför nuvarande såg.

Terräng: Moränmark intill å och sjö, blandskog samt delvis tomtmark.

Antikvarisk kommentar: Björnen kan stå på något som varit en bana och lett ned till lastkaj ca 85 m åt SV. Inga fotografier eller kartor ger upplysning om vad det kan vara. Två byggnader finns på udden där sågen och hyvleriet är redan vid 1800-talets mitt.

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS