Fornborg (L1961:5391)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök, Wikipedia.

Publicerad av: Riksantikvarieämbetet

RAÄ nummer: Vilske-Kleva 113:1

Alternativnamn: Träleborg

Geografisk plats: Vilske-Kleva socken, Västergötland

Fornborg, 500x400 m (Ö-V), belägen på en avgränsad diabasplatå, som i V-S begränsas av Mössebergs höga rasbrant och i N-Ö av långa diabasklackar och rasbrant mot bergets huvudplatå. De låga branterna är befästa med delvis dubbla borgvallar, medan den högre rasbranten, som stiger i vinkeln 1:1 ca 100 ar upp till bergplatån är obefäst. Borgvallarnas sammanlagda längd uppgår till ca 1190 m, varav ca 770 m i den inre och ca 420 i den yttre vallen. Därutöver kan möjligen finnas en 40 m otydlig och osäker vall i en svacka i övre delen av den SV rasbranten. Borgvallarna är 1-16 m br och 0,2-2 m h. Ca 490 m, varav 390 i den inre och 100 i den yttre vallen är av en speciell konstruktion med relativt brant v-formad inre del och lägre, platåformad yttre del med profil enligt skiss i boken. Genom att denna (i inre vallen) ligger på diabasklackens kant kan den lätt förväxlas med rasmuren men konstruktionen är helt säker. I dessa vallar är den inre högre vallen i regel övertorvad och sannolikt jordblandad, medan den yttre består av vanligen 0,2-0,5 m st rullstenar, delvis övermossade. Denna konstruktion finns i den inre vallen på långa sträckor i N och Ö och i den yttre på korta partier i SÖ och NÖ. Denna valltyp är i regel 10-16 m br, varav den v-formade, torvade delen i regel 4-8 m och 0,3-2 m h, varav den inre 0,6-2 m (vanligen 1-1,3 m). Den yttre, terrassformade delen är 4-10 m br och 0,3-0,8 m h. De resterande, enkla vallarna, består i regel av delvis lätt övertorvade, 0,2-0, 5 m st rullstenar och är 1-5 m br (vanligen 2-4 m) och 0,2-1,2 m h (vanligen 0,5-0,8 m). Ca 125 m av den yttre vallen i Ö är dock övertorvad, 4-6 m br och 0,5-1 m h. I SSÖ är vallen delvis otydlig, där den börjar längs diabaskanten, och svårrekognoscerad genom risbeläggning. Ett flertal sänkor finns i den inre vallen men inga säkra ingångar kan utpekas. Inga mer konstruktioner eller förband har iakttagits. Utanför den yttre vallen finns i närmare 200 m i Ö (pricklinje på kartan) en grund grav eller ränna, 1-2 m br och 0,2-0,4 m dj, vars botten har kraftig och tät stenfyllning av 0,2-0,5 m st rullstenar. Den kan ge intryck av att ha utgjort underlag för en palissad eller dylikt. (Hela profilen i Ö - i princip: (Se skiss i boken). I NÖ är vallarna genombrutna av en väg in i borgen, som delvis är nedsprängd också i diabasplatån. Inre vallen är också utplanad för ett avloppsdike. För övrigt välbevarade. Borgens inre är ej rekognoscerat, då det är beväxt med tät, risig granskog (i Ugglum) eller utgöres av risigt och slybeväxt hygge ( i Vilske-Kleva). Det torde vara plan med enstaka diabasklackar. Vallarna är röjda och vårdade utom den yttre vallen i Ö-NÖ, som ligger i granskog.

Tradition: Se Magnusson!

Terräng: Avgränsad, till större delen moräntäckt diabasplatå på NV änden och intill V stupet av platåberg. Skogsmark, delvis kalhuggen eller röjd.

Orientering: Skäres av sockengräns. Väg går in i borgen från NÖ. Triangelpunkt inom V delen.

Antikvarisk kommentar: Tidigare registrerad som RAÄ 59 Ugglum sn. Infört i samband meddigitalisering 2001-05-23 pga ändrad sockengräns. HZ/LB.

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

JSON-LD · RSS