Publicerad av: Riksantikvarieämbetet
RAÄ nummer: Stockholm 639
Geografisk plats: Stockholm socken, Uppland
Fartygslämning. Förmodligen är detta en örlogsfartyg som sänkts under 1600-talet.
Status: Vraket ligger med uppstickande förstäv alldeles utanför kajen och med akterstäven något under ytan. Avståndet förstäv - akterstäv är c:a 30 m. Bredden uppmätt till 6,5 m. Skeppet är av allt att döma nedhugget till något under "slaget", varför den ursprungliga längden och bredden haft avsevärt större dimensioner. Det har varit tättimrat; bordläggning, spant och vägare av ek, vilket allt talar för att det rör sig om en örlogsman. Botten utanför vraket är belamrad med sjunkna stockar och plankor, vrakets botten i sin tur med ett lager av sten. Skrovets djup har inte kunnat konstateras; troligen vilar den ganska flacka botten på leran (status 1946).
Övrigt: Kring Skeppsholmen ligger ett större antal vrak som från 1500-talet och framåt. Flera av dessa finns utmärkta på historiska kartor, bl. a. K.F. Hauswolffs karta från 1730-talet.
Sommaren 1946, vid extremt lågvatten, uppmärksammades vraket, som då delvis kom i dager, i bl.a Sv. D. Fartygets spantresning kom ovan vattenytan under lågvatten våren 1964, och fotodokumenterades då av SSHM.
Inst. för skeppsbyggnad, KTH, ansökte 1984-02-13 hos RIksantikvarieämbetet och Statens sjöhistoriska museum om tillstånd att undersöka några av skeppsvraken kring Skeppsholmen. Syftet med undersökningen var att med hjälp av t ex kol-14 och dendrokronologi söka utarbeta ett system som underlättar och förfinar datering av skeppsvrak från speciellt 15- och 1600-talen. Osäkert om tillstånd beviljades och om någor resultat upnåddes.
Terräng: Lera och stenar
Orientering: Stockholms ström, Viken väster om Kastellholmen, innanför dykdalberna alldeles vid strandlinjen.
Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.