Fäbod (L1998:6844)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Riksantikvarieämbetet

RAÄ nummer: Särna 494

Alternativnamn: Björnholmssätern

Geografisk plats: Särna socken, Dalarna

Fäbod,ca 140 x 60 m (NNV-SSÖ) bestående av 2 husgrunder och igenväxande fäbodvall. På fäboden står fortfarande två byggnader kvar, 1 uthus samt 1 fäbodstuga.

En av husgrunderna ligger direkt S om uthuset. Husgrunden är 8 x 6,5 m stor (NV-SÖ) och beväxt av småbjörk och gräs.
På storskifteskartan ser man att det stått en längre byggnad tidigare här, men delar av detta har senare rivits eller ersatts av en mindre byggnad.

Strax norr om uthuset, utanför inägotäkten, påträffades en mindre husgrund. Ej redovisad på storskifteskartan från år 1890.
Husgrunden är 5 x 5 m (NV-SO) med 0,2-0,4 m stora synliga grundstenar.
Ovanpå dessa ligger en kraftigt förmultnad timmerstock.
Takpapp (asfalt) är synlig i anslutning till husgrunden som är beväxt med ett 10-tal smågranar. Husgrunden ligger direkt väst om den gamla stigen.

Den mindre byggnad som ska ha stått centralt på fäboden enligt karta från år 1883 är inte kvar.

Cirka 10 meter norr om fäbodstugan är en äldre död björk där det har slagits in ett smidesjärn . Smidesjärnet är inslaget cirka 2 meter ovan mark och är ca 15 cm hög. Dess ursprung och funktion är oklar.

I Sdelen av fäboden ser man fortfarande spår av inägomarken i form av en igenväxt gräsbevuxen yta som delvis avgränsas av dikning. I SV hörnet av inägan ser man tydligt gränsen mellan inägan och utmarken i form av en terrasskant. Strax Som denna iakttogs en hägnadsrest bestående av ett störpar med järntråd efter gärdsgård.
I S ser man även spår efter den stig/väg som gick fram mellan fäboden och Storbron och markerad på kartor från 1895, 1920 samt 1962.
Den öppna ytan närmast husen ser ut att ha påverkats maskinellt i senare tid.

Fäbodstugan är kraftigt renoverad.
På fäbodstugan förekommer flera ristningar och blyerstskrift med namn, initialer och årtal. Äldsta årtal som iakktogs var år 1912.

Björnholmssätern ska ha tillhört byn Storbron. Äldsta belägg som påträffats är en generalkarta över Kopparbergs län från år 1879 där fäboden är redovisad som Tandådal Fb. På en karta från år 1881 är den benämnd Tanddal Fb. Den syns även på en karta från år 1885, då benämnd Björnholmssätern, som den kallas idag.

Terräng: Flack moränmark i dalgång. Skogsmark (gran och björk)

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS