Hyttlämning (L2012:2509)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Riksantikvarieämbetet

RAÄ nummer: Grebo 108:1

Geografisk plats: Grebo socken, Östergötland

Hyttlämning, bestående av 1 slaggvarp och spridda slaggförekomster.
Slaggvarpet, beläget på SV sidan av åfåra, är övertorvat och ca 20 x 10 m (NV-SÖ) och 0,5-1 m h. I ytan är talrika 0,05-0,1 m st bruna och flutna kopparslaggbitar. I varpet är en täktgrop, ca 6 x 4 m och 0,3-0,4 m dj.
På åns N sida är måttligt med ytligt liggande kopparslagg på en svag förhöjning. Möjligtvis ditkommen sekundärt. Utefter åfåran kan måttligt med spridda slaggbitar iakttas under torven.
Uppströms från angivet området återfinns två åfåror varav den i SV i kantpartierna är stenskodd av kallmurade stenar utefter en ca 100 m l sträcka, 2-3 m br och 1-1,5 m h. Åfåran i NÖ förefaller vara opåverkad och följa en naturlig sträckning. Det stenskodda partiet sammanfaller med Taforsa kvarn i Ö.
För äldre beskrivning, se inscannat bokuppslag.
Uppgifterna reviderade i samband med inventering av hyttplatser i Åtvids, Björsäters, Värna och Grebo socknar under arbete med Bergslagsatlas Åtvidaberg.

Terräng: V-sluttande sandig moränmark invid åfåra. Skogsmark (barrskog).

Antikvarisk kommentar: Ändrad antikvarisk bedömning från Övrig kulturhistorisk lämning till Bevakningsobjekt i samband med kvalitetssäkring inför konvertering till FMIS / 2005-06-16 RDS - - Lokalen bör utgöra den kopparhytta som enligt Bergsrådet Daniel Tilas uppgifter förr skall ha legat vid Taforsa i Värna socken på gränsen till Grebo socken. Uppgifterna kommer från den inventering av då övergivna äldre hyttplatser som han genomförde under 1760-talet på uppdrag av Bergskollegium. Till Taforsa hör tre mutsedlar på kopparslagg från åren 1836, 1860 respektive 1866, vilket förklarar avsaknaden av större slaggförekomster på platsen. Slaggen är till stor del bortkörd. Platsen besiktad 2015-11-24 av Kjell Svarvar och Anders Persson, Östergötlands museum.

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS