Område med militära anläggningar (L2014:1717)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: länsstyrelsen

RAÄ nummer: Täby 441:1

Alternativnamn: Skogbergafortet

Geografisk plats: Täby socken, Uppland

Befästningsanläggning (fort), ca 40x30 m (NV-SÖ), bestående av 1 bunker, 2 förbindelsevärn och 1 vallgrav samt 1 vall.

I NV är en bunker av betong, bestående av två segment formade som halvcylindrar. Det större är 29x4 m l, U-format med ändarna i SSV och ÖSÖ samt böj i NV, och det mindre 10x4 m l (N-S), beläget inuti och delvis ovanför det större, och ansluter till detta något Ö om böjen, båda är 2-3,5 m h och delvis med jordbräm på sidorna. Vid de tre ändarna är tre öppna stålportar med ingång från SÖ, S och ÖSÖ), den i ÖSÖ nås genom ett 4x2 m st täckt galleri. Delvis övertorvade tak med fyra takventiler och järnband på sidorna. Ca 48 skottgluggar varav flera på V sidan och i böjen i NV är igenmurade och täckta av jordbrämet. Breda skottgluggar i SSV resp. ÖSÖ ändarna, innanför dessa är 2 1,1 m h metallstativ. 2 större skottgluggar i V resp N har metalluckor. Invändigt finns bänkar/avsatser, en trappa mellan de två delarna, samt 2 betongdörrar varav en ligger ner.

Förbindelsevärnen är 1,5-2 m br och 1,5-2 m dj, uthuggna ur berggrunden och delvis med sidor av betong. 2 förbindelsevärn leder från ingångarna i SV resp. S 7 m åt SÖ resp. 5 m åt S där de löper samman och fortsätter till en trappa 10 m åt SSÖ. På Ö sidan av förbindelsevärnen finns en försänkning, 9-11x3 m (Ö-V) och 0,3-1,0 m dj, påtänkt bunkerdel?

Vallgraven, i Ö, är 20x1,5-2 m (VNV-ÖSÖ) och 0,8-1,5 m dj, djupast i V, där ingång leder ned och in i Ö delen av värnet. Vallen på NNÖ sidan av vallgraven, är 20x3-5 m br och 1 m h, i V delen med insida av sten och utsida av jord, i Ö delen snarare stentipp.

Enligt Täby hf byggt ca 1915-16. Modifierat under andra världskriget (ca 1943), då större öppningar för kulsprutor togs upp och betongdörrar installerades. Ingick i krigsorganisationen under andra världskriget. Unik hästskoform och gallerier i två plan.

Terräng: Hög avsats på N spetsen av berghöjd med moränavlagringar mellan sjö och myr i S kanten av dalgång. Skogsmark, halvgles blandskog.

Orientering: 20 m S skogsväg, 40 m Ö skjutbana.

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS