Publicerad av: Länsstyrelsen Östergötland
RAÄ nummer: Vånga 54:1
Alternativnamn: Alskaftehyttan
Geografisk plats: Hällestad socken, Östergötland
Hyttlämning, ca 110 x 15-40 m (NNV-SSÖ), bestående av slaggförekomster och 1 dammvall.
Slaggförekomsterna, belägna i bäckfåran och i sluttningarna på ömse sidor om denna, består av ljust gråa och gråsvarta slaggklumpar, intill 0,1 m st. Dessa är blandade med grusartad slagg och sotfärgad jord. Den sotfärgade jorden återfinns främst i områdets kanter. Ställvis kan koncentrationer av slagg iakttas i området. Dessa är ca 5-6 m diam och intill 0,3 m h.
Dammvallen, belägen i områdets centrala del och på ÖNÖ sidan om vattendrag, är 15 m l (ÖNÖ-VSV), 3,5-4 m br och intill 1,5 m h, bestående av kraftigt övermossade och kallmurade tuktade stenar och naturstenar. Vallens kant nedströms är närmast helt lodrät medan dess kant uppströms åt SSÖ är släntad. Slaggbitar är ställvis iakttagbara på och direkt intill dammvallen. Någon fortsättning av vallen förefaller ej finnas på VSV sidan om bäcken, terrängen är dock högre på denna sida.
Fragmentariska rester efter stenskoning kan ställvis iakttas utefter bäcken i områdets SSÖ del. Nedströms och ca 5 m NV om dammvallen, på VSV sidan om bäcken, är en 7-8 m diam och 0,5-0,7 m h kol- och sothög.
Läget för äldre hytta enligt lantmäteriakter från åren 1760 och 1789. På den äldre kartan har lantmätaren antecknat "gl hytteställe" på denna plats. På kartan från år 1789 finns anteckningen: "Före detta alskaftshyttan ungefärligen".
För äldre beskrivning, se Inventeringsbok under Dokument och bilder.
Terräng: Bäckravin i svacka mellan berg. Skogsmark (blandskog).
Antikvarisk kommentar: Enligt uppgifter i Ortnamnsregistret skulle detta ha utgjort Alskaftehyttan, jämför också lantmätarens anteckning på 1789 års karta över Torpfallskärret på Onsorgsallmänningen. Motsvarar Skog & Historia-objekt nr 1009127. Lämningsinformationen kvalitetshöjd i samband med Länsstyrelsen Östergötlands ärendehandläggning år 2024.
Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.