Hyttlämning (L2003:8265)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Riksantikvarieämbetet

RAÄ nummer: Sala stad 55:3

Alternativnamn: Måns Ols

Geografisk plats: Sala stad socken, Västmanland

1) Fördämningsvall, ca 700 m l (S-N-VNV), 5-7 m br och 1.5-2.0 mh. I den N-S sträckningen är är fördämningsvallen byggd av stenoch slagg, som är brungråsvart och fluten (se 1963 årbeskrivning). I övrigt är den byggd av sten. Ca 30 m från den Sänden är ett utlopp, som i en kanal leder till Mellandammen. Vidfördämningsvallens östligaste del är ett utlopp, som ledervattnet ut i Josefsdalsbäcken. Ca 60-80 m N om S änden ärdammvallen täckt av cementplattor och där är en del av vädhusetsMåns Ols uteservering. På dammvallens krön löper en gång- ochcykelväg. Gröna gången se 205!. Vallens kanter är bevuxna medlövträd i huvudsak al.En äldre, överdämd dammvall är på fotokartan markerad med enstreckad svart linje. Denna överdämda dammvall var den tidigasteanlagda (se tidigare uppteckningar). Kan enligt uppgift ses vidlågt vattenstånd. Vid dammens utlopp mot Ö enligt uppgift.2) Värdshus, Måns Ols utvärdshus. Det gamla värdshuset, byggt avtimmer och med sirliga verandasnickerier, ersattes 1960 av ettnybyggt hus av bräder med sadeltak av tegel. Den tidigarekägelbanan strax N om värdhuset är numera till större delenriven.3) Slaggförkomst inom ett område som är 210x30 m (N-S). Brunsvartslagg sintrad och fluten. Bevuxen med lövträd, barrträd ochbuskar. NV och S om slaggförskomsten finns enstaka slaggstenar idammvallen. Enligt fil kand Assar Jansson, Saladamm, är slaggetlämningar från Långsforshyttan och Krokforshyttan, som bådalegat utmed bäckfåran, som nu hundratal m V om S delen avslaggförekomsten. Se nr 4.Ett hundratal m V om S delen av slaggförekomsten är i Långforsenett gruvhål. Öujansgruvan. Se RAÄ 221!4) Trol plats för Långforshyttan (Krokforshyttan - se RAÄ 216!),som sannolikt har samband med slaggförekomsten.

Terräng: Dammvall.

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS