Hägnadssystem (L2016:7952)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Riksantikvarieämbetet

RAÄ nummer: Norrsunda 123:1

Geografisk plats: Norrsunda socken, Uppland

Stensträngssystem, med en sammanlagd längd av cirka 1 800 m, bestående av 22 stensträngar, ca 10-300 m l. Längs delar av sträckan är de ca 1 m br och består av ett par skikt sten, delvis innehållande 0,5-1,0 m stora block. På flera ställen har stora flyttblock inkorporerats i hägnaden. Huvuddelen av hägnaderna verkar ha omramat ett 25-30 hektar stort område på mark som under historisk tid fungerat som utmark. Utseendet på de enskilda strängarna varierar.
Stensträngarna löper på flera platser uppe på smala, kraftigt ursvallade moränryggar innehållande extremt mycket stenar och block. På andra ställen återfinns de i stora fält med block och sten. I den här typen av terräng är stensträngarna bitvis svåra att urskilja.
På flera platser i området finns relativt stora arealer med väldränerad, naturligt stenfattig och jämn mark som troligen har fungerat som åkermark. I anslutning till några av dessa utgår kortare hägnader vinkelrätt från den omramande stensträngen. Den U-formade stensträngen längst i öster har sannolikt inramat en sådan odlingsyta. De misstänkta odlingsytorna är på några ställen svagt bassängformade. Lämningstyp, antikvarisk bedömning, beskrivning och geometri justerad vid arkeologisk förundersökning 2010 (RAÄ dnr 3.4.2-1467-2015).

Äldre beskrivning:
Stensträng, ca 300 m l (N-S till Ö-V), 1-2 m br och 0,2-0,4 m h.Enskiktad, en- och flerradig av vanligen 0,5-1 m st stenar. Enstaka stenar är kantställda. Ställvis är stensträngen,speciellt i den Ö-V delen, utfallen. I den N-S delen följer stensträngen delvis en fastighetsgräns, i den Ö-V delen har den karaktär av röjningssten från åker, eller möjligen påförd odlingssten.

Terräng: Svag Ö sluttning av flack, stenbunden moränhöjd

Antikvarisk kommentar: Stensträngssystemet är mycket välbevarat och ger ett synnerligen ålderdomligt intryck. Det torde vara delvis unikt genom att ett stort antal åkerytor sannolikt finns i området. En förhistorisk datering kan förutsättas på formmässiga grunder samt genom närvaron av gravfältet Norrsunda 18:1 och stensättningen Norrsunda 43:1 i söder. Flera fornlämningar finns troligtvis i området och dess närmaste omgivningar.

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS