Publicerad av: Riksantikvarieämbetet
RAÄ nummer: Kvarsebo 162
Alternativnamn: Kvarsebo såg, Skenäs såg
Geografisk plats: Kvarsebo socken, Östergötland
Sågverkslämning, ca 50x20 m (VNV-ÖSÖ), bestående av 1 sågverksgrund.
Sågverksgrunden är 17x8 m (Ö-V) och 0,2-1 m h, av 0,2-1,2 m st huggna stenar samt betongplintar. I grundens N del är ett stenfundament, 4x3 m (Ö-V) och 1,5 m h, av tuktade stenar, 0,2-1,2 m st, flera med borrhål. På fundamentet är 4 järnstag. I grundens SÖ del är rester efter turbinen med drivaxel (N-S), vilande på 4 betongfundament. S om och intill turbinen är en stensatt avledningsränna, ca 10 m l (VNV-ÖSÖ), 3 m br och 1 m dj, av 0,3-1,5 m st kallmurade, tuktade stenar. Direkt Ö om sågverksgrunden är 6 stycken betongpelare, ca 2 m h. Åfårans N del är ställvis stensatt (Ö-V), möjligen rest av grund. Uppströms sågverksgrunden är ett 20-tal sten- och betongfundament, 1-2 m h, vissa med järnband, till en numera borttagen trätub (Ö-V) som lett vatten från dammen till turbinen.
I området är järnskrot och tegelrester.
Kvarsebo kultur- och naturstig passerar området och en informationsskylt berättar om platsen. Enligt skylten har en såg funnits här sedan 1600-talet, uppgiften har inte kunnat verifieras. Sågen lades ned 1939 och byggnaderna revs 1946.
Påträffad i samband med inventering av vattenanknutna lämningar inom "Kulturmiljö i vattentillsynen".
Terräng: Moränbunden åravin (Ö-V) med inslag av berg i dagen. Skogsmark (blandskog).
Antikvarisk kommentar: Tillkomstår för Skenäs såg är före 1850. De nu registrerade lämningarna kan dock inte motivera fornlämningsstatus.
Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.