Publicerad av: STIFTELSEN BOHUSLÄNS MUSEUM
Geografisk plats: Borås socken, Västergötland
Såglämning bestående av en dammvall och en grund efter såghus, totalt 43 x 10-18 m stor (V-O). Dammvallen är belägen i lämningens O del och löper tvärs över bäcken i N-S riktning. Den är totalt 15 m l, 0,9-1,5 m br och 0,7-2 m h. Den är kallmurad i skalmurskonstruktion av 0,7-1,4 m stora naturstenar. På den Ö sidan av vallen finns en stabiliserande jordvall. I bäckens flöde är dammvallen kraftigt raserad i ett ca 4 m långt parti.
Såggrunden är belägen i lämningens V del, på den N sidan av bäcken. och är 13 x 5 m stor (V-O) och 1,1-1,2 m h, uppbyggd av 0,5-1,4 m stora tuktade stenar i 4-5 skift. I mitten finns en 3 m br hjulgrav. Muren i grundens S långsida är 1 m br. Grundens N långsida är ingrävd i sluttningen och ovanpå ligger stenblock. 3 m O om såggrunden finns ett kallmurat fundament, 6 m l, 0,75 m br (N-S) och 0,8-0,9 m h, uppbyggt i 2 skift av 0,4-0,7 m stora naturstenar.
Tradition: Enligt en geometrisk karta från 1646 fanns på platsen en sågkvarn som kunde drivas höst och vår. På yngre historiska kartor saknas markeringar som indikerar sågdrift.
Terräng: Stenig S och SV-sluttning. Bäckravin med lövskog.
Orientering: Sluttning mot bäck direkt S om lokalväg.
Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.