Publicerad av: länsstyrelsen
RAÄ nummer: Motala 311
Geografisk plats: Motala socken, Östergötland
Vraket inrapporterades till Sjöfartsverket vilka dessutom påträffades lämningen på flygfoto över området. Sjöfartsverket uppskattar lämningen längd till ca 16 metr och dess bredd till ca 6 meter. Uppsticket är ca 1,5 meter. Rosafärgad prick i fotografietär inrapporterad position och grön prick är av Sjöfartsverket korrigerad position.
Då det inte finns kännedom om dykningar på platsen får uppgifterna anses som osäkra.
Tillägg av Jens Lindström, Nordic Maritime Group, 13 mars 2019:
Vid en arkeologisk utredning i augusti 2018 besiktades vraket av arkeologer från Nordic Maritime Group vilka gjorde följande iakttagelser på vraket.
Vraket är 16 meter långt (15,6 meter över stäv) och sex meter brett och byggt med kravellteknik på furu. Båda stävarna sitter in situ och som mest sticker vraket upp 1,5 meter ovan omgivande botten. Skeppssidorna ligger utfallna på botten utmed
båda sidorna av vraket. Roder, master samt andra skeppstekniska detaljer saknas. Ett mastspår (urtaget i kölsvinet för masten) i kölsvinet, sex meter akter om förstäven, vittnar om att fartyget har varit försett med minst en mast. Vraket dykbesiktades och videodokumenterades varefter en digital fotoplan över vraket upprättades (se Nordic Maritime Groups Rapport 2018:33) ).
Anonyma trävrak utan daterbara föremål är i regel svåra att åldersbestämma men detta vrak hade några detaljer som hjälpte till att, om än grovt, datera vraket. I kölsvinet, strax för om mastspåret noterades en genomgående gängad bult med
sexkantig mutter. Exakt när maskingängad bult med mutter började användas inom skeppsbyggeriet i Vättern är svårt att säga exakt men ett rimligt antagande är att fartyget byggts någon gång under 1800-talets sista årtionden. En annan iakttagelse som pekar på att vraket inte är äldre än 1800-tal är mängden bevarat järn i skrovet. Vid dykbesiktningen noterades en hel del bevarat
järn, bland annat röstjärn, rormaljor och järnbultar. I den förliga delen av vraket noterades en hög med tegelstenar som förmodligen är resterna av en liten byssa (matlagningsplats) och strax intill låg en samling pilsnerflaskor, så kallade knoppflaskor, som genom märkning i flaskbottnarna kunde dateras till 1906/1907.
Vid arkivstudier påträffades en källa (Samuelsson, Gunnar: 1976. Råbockarna från Harge. Saga och sanning. Linköping.) som omnämner vraket som "..en okänd slup i inre delen av Motalaviken".
Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.