Hytt- och hammarområde (L1980:3038)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: länsstyrelsen

RAÄ nummer: Nora 91:1

Alternativnamn: Yxehyttan

Geografisk plats: Nora socken, Västmanland

Hytt- hammarområde, ca 95x45-65 m (NÖ-SV). Det inritade området gäller för Järlebruk, ett hammarområde för bl.a. stångjärnssmide och manufaktursmide. Lämningarna som nu är synliga tillhör troligen bruket, för detaljerad beskrivning se nedan.
Från år 1637 finns uppgift om att 2 hamrar var i bruk. Äldsta kartan från år 1688 redovisar 1 hytta och 2 hamrar.
Yxehyttan omnämns i 1539 års skattelängd och har då sannolikt varit i drift sedan medletiden. Hyttan redovisas inte på lantmäteriakter och bör således ha lagts ned före år 1688.
Järleby hytta, som också var belägen på denna plats, omnämns år 1609. Den lades ned år 1709. Sannolikt ingick denna hytta i det på platsen senare anlagda Järle bruk. (Specialinventering 2017, lst dnr 436-3848-2017)

- - -Revideringsinventering 1981: Område med industrilämningar och plats för hytta, 60x40 m (Ö-V), bestående av 3 husgrunder, 1 stenskista, 1 vattenkanal och 1jordkällare.
På den plats som inritats på N stranden av Järleåns fall Ö om gamla landsvägen, har till in i sen tid legat en spiksmedja. Av denna återstår endast några grunder. Platsen där spiksmedjan har legat kallas Hytteblecket, och enligt hälfte XIII av verket "Våra Bygder i Ord och Bild" nedlades Järle masugn 1709 för att bereda plats åt Järle hammare. Några rester av masugnen kan ej iakttagas.
Husgrunderna är 18x8 m, 25x12 m (Ö-V) och 30x13 m (NÖ-SV) och1,5-4 m h. De två mindre husgrunderna ligger i den S delen av området vid kanalen och är skodda mot vattnet, med tuktad sten, lagd i kallmur, delvis sammanhållna med ankarslutsjärn. De har varit byggnader till spiksmedjan och ev. såg. I den V kanten av den mindre husgrunden är stående vägg, kallmurad i skalmursteknik och vinkelbyggd mot forsen.
Den största husgrunden är efter ett kolhus och har intill 4 m h kallmurade väggar. Direkt S om de två mindre husgrunder är;
Kanal, 45x3 m och 1m5m dj till vattenytan. Kallmurade väggar av 0,3-0,9 m st tucktade stenar. Kanalen begränsad i S av en stenkista, 45x5 m (Ö-V) och 1,5 m h. Uppförd i skalmursteknik med jord och stenfyllning. Över hela ytan är jorden kraftig rotfärgad och över hela ytan finns spridda slaggstycken av båda hyttslagg och smidesslagg.
Enligt ovan relaterade bokverk nedlades 1696 Bondeby eller Yxe hytta. Denna har varit närbelägen ovan beskrivna anläggning.
På den plats, som inritas på fotokartan S om vattenfallet, finns hyttslagg, dock inga tydliga varp.

Terräng: Vid fors i bäckravin.

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS